sa božićne trpeze
SVINJSKA PLEĆKA KAKVU JOŠ NISTE PROBALI: Korica hrskava, a meso MEKANO kao duša!
Pečenje je, uglavnom, neizostavan deo božićne trpeze.
Potrebno je samo malo truda i kvalitetni sastojci, a rezultat će vas impersionirati.
Pečenje je, uglavnom, neizostavan deo božićne trpeze.
I većina ga već unapred rezerviše i kupuje na "proverenim" mestima.
A da li ste nekada pokušali sami da ga spremite?
Većina misli da je za to potrebno određeno znanje, a i veštine.
Međutim, vrlo lako možete da ga napravite i sami kod kuće, ukoliko uložite samo malo truda.
Obavezno koristite kvalitetne sastojke. Dakle, bitno je da meso bude lepo i da koristite so koja nije previše sitna.
Malo truda i pečenje će biti sočno i mekano iznutra, a korica će biti hrskava islana.
Sastojci:
1. Komad svinjske plećke sa kožicom od oko 3 kilograma 2. 3 kašike soli 3. 2 kašike bibera 4. Maslinovo ulje
Priprema:
Meso dobro osušite tapkajući ga papirnatim ubrusima. Kuvari svinjsku plećku ostave preko noći u frižideru, nepokrivenu, jer frižider izvuče vlagu iz mesa. Čak i sat vremena u frižideru će napraviti razliku!
Kada ste dobro osušili meso, rernu upalite na 220 stepeni. Najpre začinite svinjetinu sa strane gde nije kožica, pospite trećinom soli i dobro pobiberite, pa trljajte rukama tako da svaki centimetar mesa bude začinjen.
Okrenite sada meso, kožicu po želji zarežite nožem, i dobro premažite maslinovim uljem. Kuvari ovo u šali nazivaju masažom mesa, jer bi zaista trebalo da rukama prelazite preko kožice kao da masirate. Tek sada uzmite so i dobro posolite svaki delić, dodatno utrljavajući rukama. So igra ključnu ulogu u pečenju kožice i svaki deo koji ostane neposoljen, neće biti hrskav i ukusan već samo tvrd.
Meso položite u pleh, oko njega sipajte malo vode, i stavite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 160 stepeni. Ukupno vreme pečenja biće dva i po sata, ali je podeljeno na tri dela.
Pecite najpre sat i po vremena, pa proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, dolijte još oko decilitar. Proverite i kožicu, u nekim rernama neće se ispeći ravnomerno, i po potrebi okrenite pleh. Pecite meso još sat vremena, a onda rernu pojačajte na 240 stepeni i neka se tako peče poslednjih 30 minuta.
Pečeno meso izvadite iz rerne i ovlaš pokrijte folijom. To neće smetati kožici, ostaće hrskava, ali će sprečiti da se ostatak mesa isuši. Neka ostane pokriveno 20 minuta a onda secite nazubljenim nožem na komade široke oko dva centimetra.
(Espreso/24sedam)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!