hrana
DOMAĆICE UVELIKO SPREMAJU SARMU, A NE ZNAJU ZA GREŠKU SA MESOM: Kuvari OTKRILI zašto NE ispadne UVEK KAKO ŽELITE!
Mnogi od nas spremaju novogodišnje sarme, a često se pravi greška sa mlevenim mesom
Mleveno meso nezaobilazan je deo većine svakodnevnih jela koje pripremamo. Od sarme i punjenje paprike, špageta pa doćufti, iskoristite maksimalno mleveno meso i to tako što ćete zaobići najčešće greške.
Prva stvar koju kuvari savetuju jeste da obratite pažnju na to kako zamrzavate mleveno meso. Preporuka je da ne koristite pakovanje iz radnje jer je ono pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umesto toga, meso spakujte u obloženi papir ili aluminijsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesu i spakujte u zamrzivač.
Takođe, meso se nikako ne bi trebalo odmrzavati u mikrotalasnoj. Mikrotalasna rerna počne da peče površinski sloj mlevenog mesa i tako ga očvrsne, ali ga ne odmrzne do kraja odmrzne. Radije jednostavno izvadite meso i pustite ga da se odmrzava na sobnoj temperaturi.
Još jedna greška koju puno ljudi pravi, i to potpuno nesvesno jeste da kada pripremaju meso, stave ga u hladan tiganj. Maksimalani ukus i karamelizaciju mesa postićićete ako odmrznuto meso stavite u vruć tiganj u koji ste dodali kašiku ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladan tiganj jer će se zalepiti za dno te dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna.
Mleveno meso tokom prženja ispušta višak vode koja ispari usled dugotrajne termičke obrade. Nemojte se bojati da ocediti ovu vodu tokom kuvanja, pogotovo ako sledite recept i brinete se koliko tečnosti treba dodati za pripremu određenog sosa ili jela.
Greška koja je među najčešćima kada je u pitanju priprema mlevenog mesa je to što ga mnogi operu pre kuvanja ili prženja. Ispiranje mesa pre pripreme neće dovesti do toga da se uklone bakterije s njegove površine.
(Espreso / Noizz Food)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!