probajte
ODŽAK KOLAČ JE SPECIJALITET U SUBOTICI! Otkrivamo RECEPT, možete ga spremati i u svom DOMU
Nedostatak specijalnih modli koje ovom kolaču daju karakterističan izgled možete da nadomestite cilindrima od kartonskih rolnica
Ako se nađete u Subotici, posebno tokom novogodišnjih i božićnih praznika, na sve strane će vas mamiti miris takozvanog odžak kolača.
Ova poslastica od kiselog testa tradicionalno se sprema u Mađarskoj kao deo svadbene trpeze, a turisti koji odlaze u Nemačku, Češku, Slovačku, Poljsku, Luksemburg, Ukrajini, Litvaniju i Švedsku mogu ga kupiti u pekarama ili na ulici pod nazivom trdelnik, trodelnik, kurtoš, šakotis, bamkuč...
U Srbiji je odomaćen naziv odžak ili dimnjak kolač, zbog izgleda pečenog testa koje se sveže stavlja na posebne kalupe i peče na jakoj vatri.
Ukoliko ste ljubitelj hrskavog i ukusnog peciva, odžak kolač možete da napravite i u vašoj kuhinji.
Nedostatak specijalnih modli koje ovom kolaču daju karakterističan izgled možete da nadomestite cilindrima od kartonskih rolnica na koje ćete namotati nekoliko slojeva aluminijumske folije. Tako pripremljene cilindre oko kojih ćete namotati trake od kiselog testa spustite u pleh i pecite u rerni, kao svako drugo pecivo.
Sastojci:
250 ml mleka
50 gr šećera
20 gr svežeg pekarskog kvasca
1 jaje
500 gr brašna
50 gr maslaca
Priprema:
Zagrejte mleko da bude mlako, pa dodajte šećer, kvasac i malo brašna, razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
Potom dodajte ostatak brašna, jaje i omekšali maslac, pa umesite glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu sat vremena.
Razvaljajte testo oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, pa ga isecite na trake. Svaku traku obmotajte oko cilindra koji ste prethodno premazali uljem, pa nežno valjajte cilindre po stolu kako bi se trake spojile. Uvucite krajeve i lagano ih pritisnite dlanovima, pa poređajte cilindre u tepsiju koju ste prethodno obložili pek papirom.
U zavisnosti od toga da li želite da odžak kolač bude poslužen u slanoj ili slatkoj varijanti, odaberite da li ćete ga pre pečenja posuti susamom i/ili kimom, ili će vaš izbor biti običan kristal-šećer u kombinaciji sa cimetom, kokosom, mlevenim orasima..., u koji ćete uvaljati cilindre sa testom.
Pecite na 200 stepeni dok testo ne porumeni.
Ovako pripremljeno testo možete da punite nekim slanim nadevom (pavlakom, krem sirom, šunkom, krastavčićima...) ili slatkim kremom ili džemom.
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!