BONTON
NEMOJTE DA SE BLAMIRATE: Ovo su OSNOVNA pravila PONAŠANJA ZA STOLOM i dobro obratite PAŽNJU na njih!
Institut Emili Post iz Vermonta u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja viševekovni autoritet kada je bonton u pitanju
Dok su maniri za stolom nekada bili karakteristika viših društvnenih klasa, danas predstavljaju jedan od svakodnevnih vidova ponašanja.
Bonton za stolom, ustaljen je ne toliko davno, iako vam se možda čini da je u pitanju jedna prevaziđena i suvišna stvar.
Ljudi danas, kao i nekada, izrazito cene one koji poštuju bonton kada je u pitanju pristupanje stolu, samo jelo, korišćenje pribora i slično.
Institut Emili Post iz Vermonta u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja viševekovni autoritet kada je bonton u pitanju. Njegova članica, Lizi Post, kaže da svrha poštovanja bontona za stolom, nije dobar i uglađen izgled, već, nadasve, funkcionalnost i ugodnost.
Bitno je da obrok bude prijatan, kako vama, tako i ljudima oko vas, što je druga najvažnija stvar kada su u pitanju pravila ponašanja.
Ne gadite hranu drugima
Postova naglašava da je važno da se drugi ljudi za stolom osećaju ugodno, prijatno i opušteno. Za nju, najvažnije „pravilo koje se gotovo podrazumeva, krajnje je očigledno: žvaćite zatvorenih usta i pazite na zvuke koje ispuštaš dok jedete i pijete.
– Vi želite da gosti uživaju u vašem društvu i razgovoru sa vama osećaju prijatno, a ako vide sažvakanu hranu u vašim ustima, to se neće dogoditi – rekla je ona.
Neurednost tokom jela je još jedan način da pokvarite druženje, pa se trudite da ne uflekate sebe i prostor oko sebe. Ukoliko se umusavite, što je normalno, poželjno je da se obrišete čim primetite.
Ne solite hranu pre nego što je probate
Konsultant za bonton Monika Valczak istakla je da se začinjavanje hrane, pre nego što se ona proba, smatra nepristojnim.
– Ukoliko, na primer, dosolite hranu pre nego što je i probate, šaljete domaćinu poruku da ne verujete baš njihovim kuvarskim veštinama – rekla je ona.
Pored toga, odajete utisak halapljive osobe koja vodi nezdrav način života.
Pravilno držite pribor
Sigurno vam se dogodilo da sednete za sto i da primetite više pribora nego što mislite da vam je potrebno. Dobra vest je da ne morate previše da brinete oko toga, iako vas možda zbunjuje.
Zapravo, ustaljeni maniri kažu da zaista nije bitno koju ćete viljušku, na primer, koristiti za salatu. Ustaljena praksa je da se prvo koristi pribor koji je najudaljeniji od tanjira, ali to nije obavezno.
Međutim, način na koji držite pribor, govori više o vama.
Držanje viljuške celom šakom se često može videti kada ljudi nabadaju hranu, na primer komad mesa, i seku je drugom rukom. Postova kaže da je držanje viljuške i noža srednjim prstom, palcem i kažiprstom, zapravo najsigurniji način da u toku sečenja ne “lansirate” hranu u tuđi tanjir.
Važno je kako ostavljate pribor
Postoji poruka koju šaljete odlaganjem pribora na tanjir kada ga ne koristite. Lizi Post kaže da treba da zamislite svoj tanjir kao brojčanik sata. Kada pravite pauzu od jela ili se udaljavate od stola, nož i viljušku treba da postavite na položaje 8 i 4.
U restoranu ili priređenom događaju, serveri prepoznaju da ta pozicija znači: „Nisam završio, ne sklanjajte tanjir.” Kada završite sa jelom u potpunosti, i nož i viljušku stavite kao da sat pokazuje 4 i 20, odnosno, jedno na drugo.
Čaše
Prvo i najvažnije: čaše su postavljene desno od tanjira. Dakle, ako sedite za gusto postavljanimstolom, imajte na umu da su vaše čaše desno od tanjira.
Bez obzira šta je u vašoj čaši, opšte pravilo je da pijete manje gutljaje i da radite to tiho. Nije pristojno da ispuštate bilo kakve zvukove, poput srkanja.
Kada su u pitanju vino i čaše za vino, postoji nekoliko pojedinosti koje vredi znati. Edukatorka Ejmi Gangemela kaže da, kada ljudi nazdrave, često zveckaju obodom čaša. Umesto toga, preporuka je da kuckate sredinom čaše, jer se tako smanjuje rizik od slučajnog razbijanja i lomljenja stakla.
– Osoba kojoj se nazdravlja (u čije ime se nazdravlja) treba samo da sedi mirno, osmehuje se i ceni zdravicu koja je data u njihovu čast, a ne da podiže čašu visoko – rekla je Valczakova i dodala – Drugi treba da podignu čaše i piju.
Vinska čaša se ispravno drži palcem i kažiprstima za dršku. Možete da poduprete dno svojim malim prstom ako želite. Ovo sprečava toplotu vašeg tela da zagreje vino.
Bonus video:
(Espreso/Huffpost.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!