PRIPREMAJU GA BRITANCI
OVO JE NAJPOZNATIJI BOŽIĆNI KOLAČ NA SVETU: Recept za čuveni praznični puding (FOTO)
Skuvajte smokve i urme (bez koštica)
Zove se puding, ali uopšte ne liči na pudinge na kakve smo mi navikli. Figgy puding je verovatno najpoznatiji praznični kolač na svetu koji Britanci pripremaju za Božić. Često se u njega umetne i novčić, baš kao što se radi kod nas sa česnicom, pa se veruje da će onaj ko ga izvuče , imati para cele godine.
Figgy puding toliko je popularan da je i opevan u najpoznatijoj engleskoj narodnoj božićnoj pjesmi ''We Wish You a Merry Christmas''. Nastao je u Velikoj Britaniji u 14. veku, ali kao slana verzija, da bi dva veka kasnije postao kolač s više voća. Recept je postao standardizovan u 19. veku, ali se i dalje može praviti na razne načine. Iako postoji puno recepata za ovaj kolač, originalani bi trebao da ima 13 sastojaka, pa se ta brojka povezuje s 12 apostola i Isusom Hristom.
Evo i recepta:
Sastojci za punjenje:
1/2 kg smeđeg šećera
1/2l pavlake za kuvanje
200g maslaca
Sastojci za biskvit:
100g maslaca
150g mlevenih badema
3 jaja
100g suvih smokvi
1/2 l vode
250g smeđeg šećera
250g oštrog brašna
70g tamne čokolade
300g suvih urmi
1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
Skuvajte smokve i urme (bez koštica). Gotove su čim voda zavri.
Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga sve sameljite u glatku smesu. Maslac i šećer smutite do penaste teksture pa umešajte jedno po jedno jaje.
Dodajte brašno, bademe, smesu smokvi i urmi i čokoladu te sve pomešajte. Pecite kolač u kalupu po vlastitom izboru, ali ga pre toga namastite i pospite brašnu. Pecite ga oko 30 minuta na 180 stepeni.
Sve sastojke za punjenje pomešajte, otopite na vatri i kuvajte oko pet minuta. Prelijte patišpanj toplim prelivom.
(Espreso / Noizz)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!