VRLO KALORIČNA
KAKO SE PRAVI JELO KOJIM SE JUG SRBIJE PONOSI? Fenomenalna SPRŽA, bolja i od ČVARAKA (RECEPT)
Sprža je veoma kaloričan specijalitet
Sprža je južnjački specijalitet od svinjskog mesa, koji se pravi od čvaraka nakon topljenja masti i ovih dana, kada su svinjokolji aktuelni, stiže na mnoge trpeze upravo ona domaća, ne industrijska.
Kao i kod ajvara, svaka kuća ima neku svoju tajnu spremanja sprže.
Iako svi spremaju spržu na gotovo isti način, sve ispadnu različite i svaka će vam domaćica reći da je njena sprža najbolja.
Kada su muškarci posle klanja svinja odradili najveći deo posla, onda nastupaju žene.
One su glavne oko kazana u kome se topi mast i pravi sprža.
- Prvo se slanina, odnosno salo topi u kazanu. Kada se odvoji mast, čvarci koji su ostali dodatno se kuvaju.
U njih se doda i meso od kostiju, koje su ranije kuvane, dakle, da se sve upotrebljava, ništa se ne baca.
Onda se u te čvarke i sitno seckano meso, dodaje voda i so, to se kuva, uz stalno mešanje nekoliko sati. Kada voda ispari, onda se tako na končiće usitnjeni čvarci, dodatno cede i tada je sprža gotova - objašnjava proces pravljenja sprže jedna od ovdašnjih domaćica.
Neke domaćice u spržu dodaju i začinsku papriku, pa isceđena mast bude crvenkasta i takođe se upotrebljava, ali samo uz određena jela.
Tako oceđena sprža, stavlja se u sudove, čuva na hladnom i konzumira najčešće do proleća. U zamrzivaču može da opstane i duže.
Sprža je veoma hranljiv i kaloričan specijalitet, jelo je koje je između čvaraka i duvan čvaraka, s tim što je u rangu delikatesa, na stepenici više, kažu ugostitelji.
Jede se uz hleb, naročito je ukusna ako je hleb vruć. Takođe, veoma često je meze, a uz nju je obavezna turšija, kiseo kupus i rakija ili domaće vino poznatije kao kominjak.
Poseban specijalitet je ispžena kisela paprika sa spržom, koja može da bude i samo ručak, upravo zbog svoje kaloričnosti.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!