HRANA POMOĆU KOJE ĆETE SE OTARASITI ZIMOGROŽLJIVOSTI: Ovu namirnicu NISTE OČEKIVALI NA SPISKU
Foto: Profimedia

jeste li znali?

HRANA POMOĆU KOJE ĆETE SE OTARASITI ZIMOGROŽLJIVOSTI: Ovu namirnicu NISTE OČEKIVALI NA SPISKU

Pojedine vrste hrane podstiču proces termogeneze u organizmu

Objavljeno: 12:19h

Kada govorimo o korisnim svojstvima pojedinih vrsta hrane, skoro uvek zaboravimo jednu veoma važnu stvar: određene namirnice podstiču proces termoregulacije u organizmu.

A to je naročito važno tokom zime, kada često muku mučimo da se dovoljno zagrejemo.

Savetuje se da tokom zime unosite hranu bogatu zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima, odnosno složenim namirnicama koje se obrađuju u organizmu nešto duže.

Takva hrana se obično duže vari, što podstiče proces termogeneze, odnosno stvaranje toplote u organizmu.

Banane

Voće, Povrće, pijaca, Cene, Palilulska pijaca, Banane, Maline
foto: Aleksandra Čolić

Ova voćka sadrži velike količine vitamina B i magnezijuma, koji su važni za normalno funkcionisanje štitne i nadbubrežne žlezde, koje učestvuju u termoregulaciji. Pored toga, one će vam poboljšati memoriju i raspoloženje i pomoći da lakše utonete u san.

Đumbir

Đumbir
foto: Printscreen

Koren ove biljke spada u najzdravije darove prirode, a jedna od prednosti đumbira je i to što stimuliše termogenezu. Uz to, ima i dijaforetsko dejstvo, što znači da pomaže telu da se zagreje iznutra i podstakne znojenje.

Ovsena kaša

Ovsena kaša
foto: Profimedia

Započnite hladni zimski dan kašom kako biste se zagrejali za početak novog radnog dana. Ova žitarica odličan je izvor vlakana, blagotvorno deluje kod ljudi koji imaju visok holesterol i pruža osećaj sitosti.

Kafa

kafa
foto: Printscreen

Kofein može da ima mnoge prednosti, a jedna od njih je i to što ubrzava metabolizam i time povećava telesnu temperaturu. Verovali li ne, ledena kafa još je efikasnija jer ima više kofeina. Naravno, u decembru ćete se radije okrenuti vrućoj ili toploj kafi, koja će značajno pomoći u zagrevanju tela.

Crveno meso

Crveno meso
foto: Profimedia

Jagnjetina, svinjetina i govedina odlični su izvori gvožđa, minerala koji prenosi kiseonik kroz organizam, a ljudi s manjkom gvožđa često imaju hladne ruke i stopala ili se lako zamaraju. Dakle, više gvožđa znači i toplije telo. Pored toga, crveno meso obiluje i vitaminom B12, koji doprinosi zdravlju nervnog sistema i jačem imunitetu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.