OVAKO IZGLEDA SAVRŠEN VEGANSKI BOŽIĆNI RUČAK: Na ukusu bi mu POZAVIDELI i LJUBITELJI MESA! (FOTO) (RECEPTI)
Foto: Printscreen/Youtube/ Waitrose & Partners

PREUKUSNA!

OVAKO IZGLEDA SAVRŠEN VEGANSKI BOŽIĆNI RUČAK: Na ukusu bi mu POZAVIDELI i LJUBITELJI MESA! (FOTO) (RECEPTI)

Tokom nadolazećih blagdana vegetarijanci i vegani se često nađu u nezavidnoj situaciji da baš i nemaju izbora što jesti

Objavljeno: 10:55h

Donosimo 4 recepta za veganski Božićni ručak koji će se svima svideti.

VEGANSKI BOŽIĆNI VENAC

Vegan
foto: Printscreen/Youtube/Srdjan Mitic

Sastojci:

250 g spanaća

250 g svilenkastog tofua

2 kašikice ekstra devičanskog maslinovog ulja, plus dodatak za premaz

50 g pinjola, tostiranih

naribani muškatni oraščić

2 veća bela luka zgnječena

2 limuna, s koricom

1 malo pakovanje mirođije, 3/4 listića naseckane, 1/4 listića za ukrašavanje

1/2 kašikice sušenih brusnica, plus nekoliko dodatnih za ukrašavanje

brašno

500g lisnatog testa

bademovo mleko, za premaz

bosiljak za ukras

Priprema:

Spanać stavite u cediljku, pa prelijte ključalom vodom i ostavite da uvene. Kada se ohladi, istisnite višak vlage čistom kuhinjskom krpom, a zatim naseckajte spanać i stavite u veliku posudu. Umešajte tofu, ulje, pinjole, muškatni oraščić, beli luk, koricu limuna, nasecanu mirođiju i sušene brusnice dok se dobro ne sjedine, obilno začinite i ostavite sa strane.

Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte testo u pravougao veličine 60 x 20 cm. Ostavljajući obrub od 1 cm, kašikom stavite smesu od spanaća po dužini testa, ostavljajući razmak od 2 cm na oba kratka kraja. Preklopite dva kratka kraja kako biste sprečili da punjenje ne bi izlazilo, a zatim zarolajte testo od sebe kako biste zatvorili fil i stvorili dugu kobasicu. Spojite dva kraja kako biste stvorili oblik venca i zalepite ih s malo bademovog mleka. Prebacite venac u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite da se slegne 20 minuta. Ovaj korak možete napraviti i dan unapred i venac držati pokriven u frižideru.

Zagrejte peć na 200°C. Pomešajte malo bademovog meka s malo maslinovog ulja (ovo će pomoći u boji testa) i premažite cijeli venac. Pecite 40-45 min dok ne porumeni.

Ostavite da se ohladi 5 min, a zatim prebacite na dasku i ukrasite rezervisanim listovima mirođije, bosiljkom i malo sušenih brusnica.

SUPA OD MUŠKATNE TIKVE S HRSKAVOM ŽALFIJOM

Supa, Piletina, Povrće
foto: Printscreen/Facebook/Tasty

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

1 veliki luk, naseckan

1 beli luk, naseckan

1 muškatna tikva, oko 1 kg, oguljena, očišćena od semenki i naseckana

3 kašike madeire ili suvog šerija

500 ml povrtnog temeljca bez glutena, plus malo više ako je potrebno

1 kašikica naseckane žalfije, plus 20 malih listova, očišćenih i osušenih

suncokretovo ulje, za prženje

Za krutone od jabuke:

1kašika maslinovog ulja

1 velika jabuka za jelo, oguljena, očišćena od jezgre i narezana na kockice

nekoliko prstohvata smeđeg šećera

Priprema:

Zagrejte ulje u velikoj tavi, dodajte luk i pržite 5 minuta. Dodajte beli luk i tikvu i kuvajte još 5 minuta. Ulijte Madeiru i temeljac, umešajte naseckanu žalfiju, zatim poklopite i pirjajte 20 minuta dok tikva ne omekša.

Supu usitnite ručnim blenderom dok ne postane potpuno glatka. Ostavite da se ohladi dok ne budete spremni za posluživanje. Može stajati 2 dana u frižideru ili je možete zamrznuti na maksimalno 3 meseca. Da biste napravili hrskavu žalfiju, zagreje malo ulja (dubine oko 2 cm) u maloj tavi, a zatim ubacite listove žalfije dok ne postanu hrskavi – to ćete morati raditi u serijama. Iscedite na kuhinjskom papiru.

Neposredno pre posluživanja zagrejte supu u tavi. Tekstura bi trebala biti dosta gusta i baršunasta, ali je, po želji, možete razrediti s malo temeljca ako je pregusta.

Za krutone od jabuka zagrejte ulje u velikoj tavi, dodajte kockice jabuke i pržite ih dok ne omekšaju. Pospite šećerom i mešajte dok se lagano ne karamelizuju.

Za posluživanje supu izlijte u male posude i na vrh stavite karamelizovanu prženu jabuku, žalfiju i mleveni crni papar.

VEGANSKI WELLINGTON

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ Waitrose & Partners

Sastojci:

90 g suvih vrganja

2 kašike maslinovog ulja

1 veliki luk, sitno naseckan

250 g kestena, sitno naseckanih

2 bela luka zgnječena

500 g batata (oko 2 velika), ogulite i narežite na komade od 2 cm

1 kašika sitno naseckanog ruzmarina

1 kašika sitno naseckane žalfije plus 4 cela lista

100 g krušnih mrvica

1 kašika umaka ili želea od brusnica pomešanog s 1 kašikom svežeg limunovog soka

40 g naseckanih oraha ili pekana

40 g suvih brusnica

naribani muškatni oraščić

2 x 320g lisnatog testa bez mleka

obično brašno

3 kašike biljnog mleka

1 kašika engleskog senfa ili dijonskog senfa s prstohvatom kurkume

Priprema:

Osušene gljive stavite u posudu otpornu na toplinu i prelijte s 500 ml ključale vode iz kuvala. Promešajte i pritisnite ih tako da budu dobro pokrivene, a zatim ostavite da se namaču.

U široj tavi na srednje jakoj vatri zagrejte maslinovo ulje i pržite luk i kestene dok ne omekšaju, a gljive izgledaju uvele i redukovane, oko 20 min.

Promešajte beli luk i batat, zatim rehidrirane gljive i tečnost za namakanje, ostavljajući malo tečnosti u posudi (može sadržavati šljunak iz gljiva). Poklopite i kuvajte 15 minuta dok batat samo ne omekša, a većina tečnosti ne ispari. Ako tečnost prebrzo ispari, dodajte još malo vode na pola kuvanja.

Skinite poklopac i izmešajte naseckano začinsko bilje, krušne mrvice, 1 kašiku umaka ili želea od brusnica pomešanog s 1 kašikom svežeg limunovog soka, orašaste plodove i brusnice. Dobro začinite i pospite muškatnim oraščićem. Smesa treba biti dovoljno čvrsta, ali ne i suva – sve krušne mrvice trebaju biti premazane i upiti deo tečnosti. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi u tavi.

Kad se ohladi, odmotajte jedan od listova lisnatog testa na lagano pobrašnjen nelepljivi lim za pečenje ili pleh obložen papirom za pečenje. Mleko i senf umutite s prstohvatom soli i ostaviti sa strane.

Ohlađeni fil kašikom rasporedite po sredini testa u urednu liniju, ostavljajući 5 cm do rubova. Mešavinom senfa i mleka premažite rubove, a zatim na vrh stavite drugi list testa. Pritisnite testo oko punjenja kako biste uklonili sve zračne džepove, a zatim stisnite kako biste zatvorili stranice. Odrežite višak testa oštrim nožem i vilicom ili prstima napravite uzorak wellington oko ruba.

Izrežite malu rupu na vrhu složenca kroz koju će izlaziti para, a zatim premažite gornji deo mešavinom senfa i mleka. Ohladite 30 min. Može stajati u frižideru do dva dana.

Zagrejte peć na 180C. Izvadite wellington iz frižidera i premažite s još mešavine senfa i mleka. Nožem za pribor za jelo ili viljuškom, ako želite, zarežite uzorak na vrh testa, a zatim pecite 35-40 minuta dok ne porumeni, ne digne se i ne postane hrskav (ako prebrzo porumeni prekrijte folijom). Cele listove žalfije rasporedite na wellington i zalepite ih mešavinom senfa i mleka, a zatim vratite u peć na još 10 minuta.

Ostavite da odstoji na dasci 10 minuta pre nego što ga narežete na debele ploške za posluživanje.

BOŽIĆNA TORTA

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/ Leckere Minute

Sastojci:

1 kg mešanog suvog voća (mešavina grožđica, ribizla, trešanja, brusnica, suvih šljiva ili smokava)

korica i sok od 1 narandže

korica i sok od 1 limuna

150 ml ruma

250 g kokosovog ulja

200 g smeđeg šećera

4 žlice chia semenki

175 g glatkog brašna

100 g mlevenih badema

1/2 kašika praška za pecivo

1 kašika mlevenog cimeta

1/4 kašike mlevenih klinčića

100 g badema u listićima

1 kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

Stavite suvo voće, koricu i sok agruma, rum, kokosovo ulje i šećer u veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dobro promešajte, zakuvajte, zatim smanjite vatru i kuvajte 5 minuta dok se šećer ne otopi. Stavite smesu u veliku posudu i ostavite da se ohladi 30 minuta.

Zagrijte peć na 150C. Duboki kalup za tortu od 20 cm obložite dvostrukim slojem pergamenta za pečenje, a zatim omotajte dvostruki sloj papira za pečenje oko vanjske strane, vežite ga špagom da se pričvrsti. Pomešajte chia semenke sa 150 ml vode. Ostavite da odstoji 5 minuta dok smesa ne postane gusta i gelasta.

Dodajte preostale sastojke u voćnu smesu, zajedno sa mešavinom chia semenki, i dobro promešajte. Ubacite u pripremljeni lim, poravnajte vrh kašikom i pecite u sredini peći 2 sata.

Izvadite tortu iz peći, probušite rupice i prelijte s 2 kašike ruma. Ostavite tortu da se potpuno ohladi u kalupu.

Ako je nameravate držati u frižideru, ogulite pergament za pečenje, pa dobro zamotajte u prozirnu foliju.

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.