ne zna se koji je bolji
POSNI KOLAČI KOJE UOPŠTE NE TREBA PEĆI: Priprema vam neće teško pasti, vrhunski za SLAVE (FOTO)
Posni kolači mogu podjednako da budu ukusni kao i mrsni. S obzirom na to da kreće sezona posnih slava, nudimo vam naših pet favorita. Nama je već pošla voda na usta
Posne karamel šnite
Potrebno je:
½ korica za rozen tortu, 125 g margarina, 200 g šećera, 1 puding od karamele, 400 ml sojinog mleka, 150 g mlevenog pečenog lešnika + 50 g za posipanje
Način pripreme:
Karamelizujte šećer na laganoj vatri, pa sipajte 300 ml sojinog mleka i mešajte dok ne provri. U preostalom mleku razmutite puding od karamele, pa dodajte u proključalo mleko i mešajte dok se ne zgusne. Zatim dodajte seckani margarin i mlevene lešnike, mešajte dok se masa ne ujednači, pa toplim filom nafilujte kore. Poslednju koru pospite mlevenim pečenim lešnicima i ostavite da se ohladi i stegne.
Kuglice od šargarepe
Potrebno je:
6 šargarepa, 200 g posnog keksa, 1 šolja mlevenih oraha
Način pripreme:
Šargarepu oljuštite i sitno narendajte. Na umerenoj temperaturi zagrejte šećer i šargarepu, pa dinstajte dok šargarepa ne omekša. Sklonite sa šporeta, pa dodajte mleveni keks, seckane orahe i dobro izmešajte. Rukama oblikujte kuglice, pa ih uvaljajte u mlevene orahe, topljenu čokoladu ili kokos.
Griz bajadera
Potrebno je:
ZA TAMNI DEO 500 g mlevenog posnog keksa, 250 g margarina, 200 g šećera, 3 dl vode, 100 g čokolade za kuvanje, 200 g mlevenih oraha ZA BELI DEO 250 g margarina, 300 g šećera, 1 dl vode, 100 g griza
Način pripreme:
Prokuvajte vodu i šećer, pa dodajte margarin i čokoladu. Kada se smesa ujednači, dodajte keks i orahe. Izmešajte i istresite u četvrtasti kalup i ostavite da se ohladi. Za beli deo prokuvajte vodu i šećer, pa dodajte margarin, a zatim i griz. Mešajte mikserom da se razbiju grudvice. Istresite preko ohlađenog tamnog dela i, kada se malo prohladi, stavite u frižider da se stegne. Secite na štanglice.
Rozen kocke
Potrebno je:
½ pakovanja kora za rozen tortu, 125 g margarina, 200 g šećera, 1 puding od karamele, 400 ml sojinog mleka, 200 g mlevenih pečenih lešnika
Način pripreme:
Karamelizujte šećer na laganoj vatri, pa sipajte 300 ml sojinog mleka i mešajte dok ne provri. U preostalom mleku razmutite puding od karamele, pa ga dodajte u proključalo mleko i mešajte dok se ne zgusne. Zatim dodajte seckani margarin i 150 g mlevenih lešnika i mešajte dok se masa ne ujednači. Toplim filom nafilujte kore. Poslednju koru pospite ostatkom lešnika i ostavite da se ohladi i stegne.
Čokoladne bombice od keksa i čokolade
Potrebno je:
200 g keksa, 200 g čokolade za kuvanje, 100 g posnog margarina, 1/2 šolje mleka od soje, 6 kašika šećera;100 gr pečenih, mlevenih lešnika,50 g kokosa+
Način pripreme:
U šerpu pa na vatru stavite sojino mleko, šećer, iseckan margarin i izlomljenu čokoladu. Kada se istopi pomešajte sa ostalim sastojcima i pravite čokoladne bombice.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!