reč struke
VELIKA OPASNOST VREBA NA OVIM MESTIMA U KUHINJI: Dejan Dimitrov upozorio - MNOGI IH ZANEMARUJU I NE ČISTE!
Prva stvar koju je naveo je mala "ladica" ispod klasičnog tostera za koju mnogi uopšte ne znaju ni da postoji.
Dejan Dimitrov, stručnjak za čišćenje i otkrio je da u kuhinji, ma koliko je površinski čistili, ima nekoliko mesta i predmeta koji sadrže puno prljavštine i bakterija, a mnogi zanemaruju održavanje i čišćenje istih.
Prva stvar koju je naveo je mala "fioka" ispod klasičnog tostera za koju mnogi uopšte ne znaju ni da postoji. Trebalo bi je svakih nekoliko nedelja, zavisno od toga koliko često koristite toster, izvaditi i isprazniti mrvice kako se ne bi stvorila buđ, bakterije ili paraziti. "Prvo isključite toster iz struje, ispraznite mrvice iz pretinca i operite ga pod vodom. Uzmite četkicu za zube i očistite sitne, teško dostupne delove. Na kraju operite deterdžentom za posuđe i ostavite da se osuši." Često koristite rukavice za vađenje vruće posude iz rerne, a retko ih, ili gotovo nikad, ne perete? Dejan kaže da je ovo velika greška. Iako možda deluju čisto izvan, rukavice su prepune bakterija i grinja, ali i komadića hrane, prenosi Daily Star. "Možete ih prati na nedeljnoj bazi, zajedno s kuhinjskim krpama i drugim tekstilom. One silikonske perite na ruke s vodom i deterdžentom. Možete ih i dubinski očistiti tako da ih ubacite u mešavinu vode, deterdženta za posuđe i jedne kašičice sode bikarbone. Ostavite ih tako 10 minuta i isperite." Odmah iza rukavica sledi još jedan prljavi predmet - drvene varjače. "Bakterije ulaze u svaku rupicu i puknuće drvenog posuđa i tamo se zadržavaju ako ih ne čistite dobro. Imajte na umu da te bakterije često dolaze iz sirovog mesa koje ste mešali tokom kuhanja i šire se na drugu hranu i kuhinjsku površinu. Kako biste to izbegli, namočite ih u vodu i malo vodenog peroksida na nekoliko minuta, pa isperite i ostavite da se dobro osuše."
(Espreso/VL)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!