NJAAAAAMMM
OVU BAKLAVU NIKADA NISTE PROBALI: Zaboravite na TRADICIONALNU sa korama i isprobajte sa 1 sastojkom (RECEPT)
Vruć kolač prelijte ohlađenim sirupom, koji ćete ukrasiti orasima
Baklava je poznati turski specijalitet, punjen nadevom od orasa, pistaća ili kokosa, pa preliven sirupom od šećera. Ova slatka pita omiljena je među svim narodima Balkana i pravi se vrlo često. Ako želite da napravite nešto drugačiju i neobičnu baklavu, umesto klasičnih kora, napravite smesu i to od spanaća. Sve sastojke pomešajte u posudi i zamesite, a onda testo stavite u tepsiju, pa kad bude gotovo zalijte kolač sirupom i ukrasite orasima. Pitu bez kora spremljenu na ovaj način sigurno niste probali, tako da kada je poslužite iznenadićete sve ne samo izgledom, nego i glavnim sastojkom ove pite.
Za sirup:
180 g šećera
700 ml vode
8-10 kapi limunovog soka
Za testo:
500 g spanaća
90 ml ulja
200 g putera
2 jaja
75 g griza
90 g šećera
5 g vanilin šećera
10 g praška za pecivo
480 g brašna
Priprema:
Pomešajte sastojke za sirup, skuvajte i ostavite da se prohladi. Usitnite spanać pomoću blendera, pa mu dodajte ulje i opet ga uključite. U jednoj posudi promešajte puter, jaja, spanać, griz i šećer. Dodajte i vanilin šećer, prašak za pecivo, brašno i umesite testo rukom. Napravite loptice, razvucite ih, stavite u tepsiju i odmah isecite na kriške. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Vruć kolač prelijte ohlađenim sirupom, koji ćete ukrasiti orasima.
(Espreso / Stvar Ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!