SAVET
VODITE RAČUNA DA VAM SE MESO NE POKVARI: Otkriveno koliko svaka vrsta sme da bude ZAMRZNUTA
Ako je predugo čuvate, postoji verovatnoća da će u potpunsoti izgubiti svoj ukus i miris, ali i da će se pokvariti
Čak i ako zamrzavate hranu u frižideru ili zamrzivaču, morate voditi računa o tome koliko će ona stajati unutra.
Ako je predugo čuvate, postoji verovatnoća da će u potpunsoti izgubiti svoj ukus i miris, ali i da će se pokvariti.
Idealna temperatura zamrzavanje je minus 18 stepeni Celzijusa jer sprečava rast mikroogranizama i i bakterija.
Pre nego što se odlučite da čuvate zalihe mesa u zamrzivaču, bitno je da znate za svaku pojedinu vrstu mesa koliko je dugo možete čuvati, ali i kako.
Piletina i ćuretina
Prema američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA), celi pilići i purani u zamrzivaču mogu stajati i do godinu dana. Ako zamrzavate komade peradi poput prsa, bataka, karabataka i krilca, trebalo bi da ih pojedete u roku od devet meseci, dok iznutrice ne bi smele da stoje duže od 3 do 4 meseca.
Svinjetina
Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu narežete na kockice i zamrznete, tako može stajati 4 do 6 meseci, a pečena 4 do 12 meseci.
Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, šunke i slično, ne sme se držati u zamrzivaču duže od jednog do dva meseca.
Govedina, teletina i jagnjetina
Kada je reč o svežem mesu poput govedine, teletine ili jagnjetine, te vrste mesa mogu trajati i nekoliko meseci, zavisno od vrste mesa. FDA kaže da se sirovi odresci mogu čuvati u zamrzivaču 6 do 12 meseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju – od 4 do 6 meseci. Pečeno meso može biti smrznuto između 4 meseca do godinu dana.
Kuvano meso
Kuvano meso ne održava svoj kvalitet u zamrzivaču tako dugo kao sirovo. Prema FDA, kuvana jela od peradi i kuvana riba mogu se držati u zamrzivaču 4 do 6 meseci, dok se druge vrste kuvanog mesa i jela od ostatka mesa (poput govedine, teletine, jagnjetine i svinjetine) ne smeju čuvati duže od dva do tri meseca.
Mleveno meso
Nezavisno od toga o kojoj vrsti mlevenog mesa je reč, ne bi trebalo da ga čuvate u zamrzivaču duže od 3 do 4 meseca.
Riba i ploedovi mora
Riba i morski plodovi malo su komplikovaniji kada su u pitanju preporučene smernice za zamrzavanje. Nemasna riba, poput tunjevine ili bakalara, može stajati zamrznuta 6 do 8 meseci, a msna kraće – od 2 do 3 meseca (skuša, losos). Ostali sveži plodovi mora, poput škampa, rakova i lignji, u zamrzivaču traju tri do šest meseci.
Rokovi čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:
Jagnjetina i teletina – 9 meseci.
Svinjetina s kostima – 4 do 6 meseci.
Svinjetina bez kosti – 4 do 12 meseci.
Govedina s kostima – 4 do 6 meseci.
Govedina bez kosti – do 12 meseci.
Celo pile ili kokoška – 12 meseci.
Komadi piletine ili puretine – 9 meseci.
Mlevena puretina ili svinjetina – 3 do 4 meseca.
Iznutrice – 3 do 4 meseca.
Divljač – 3 do 4 meseca.
Kuvana šunka – 2 meseca.
Šunka koja je bila u konzervi – 1 do 2 meseca.
Slanina – mesec dana.
Kobasice – 1 do 2 meseca.
Kuhvano ili pečeno meso – 2 do 3 meseca.
Viršle – 1 do 2 meseca.
Pržena piletina – 4 meseca.
Jela od peradi – 4 do 6 meseci.
(Espreso / 24sata.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!