recept
JELO KOJE VRAĆA U DETINJSTVO: Spanać na kojem smo ODRASLI na FENOMENALAN NAČIN (RECEPT)
Da li ste kao mali voleli spanać na mleku? Verujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...
Nema osobe koja, volela ga ili ne, barem jednom nije probala spanać na mleku. Recepti za ovo jelo iz vrtića variraju i razlikuju se u detaljima. Neko sitnije isecka spanać, neko grublje, neko dodabeli luk, neko ne, neko dodaje i kiselo mleko. Ali kako god da ga napravite, spanać na mleku jednostavno je i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti iz tanjira. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oko i napravite kremasti pire-krompir (ma može i neka šnicla), imaćete pravi pravcati obrok!
Sastojci:
1 kg svežeg spanaća
30 g putera ili 3 kašičice ulja
2 kašike brašna
2 režnja belog luka
dva prstohvata soli
500 ml mleka
Priprema:
1. Operite spanać, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Kad provri, kuvajte ga 5-6 minuta, potom ocedite i ohladite. Spanać usitnite oštrim nožem.
2. U dubljem tiganju otopite puter ili zagrejte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Sklonite tiganj s vatre pa dodajte pritisnuti ili sitno iseckani beli luk. Čim luk zamiriše, dodajte usitnjeni spanać i zalijte polovinom mleka i vratite na vatru. Kuvajte na srednje jakoj vatri, a čim se zgusne, dodajte ostatak mleka pa posolite i kuvajte dodatnih 10-ak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i biberom po želji.
3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire-krompir.
Prijatno!
(Espreso/stil.kurir)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!