KUVARICA OTKRILA
KADA OVO ČUJETE, JAJA VIŠE NEĆETE KUVATI NA ISTI NAČIN: Razlika je OGROMNA, a u OVOM je CAKA
Prema poznatoj kuvarici Mary Frances Kennedy Fisher, izraz 'skuvati jaja' je netačan, a tajna da se jaja uspešno pripreme se krije u činjenici da se ona zapravo ne kuvaju
Mary Frances Kennedy Fisher američka je kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju velik interes.
Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige How To Cook A Wolf iz 1942. godine, a tamo govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.
Smatra da je izraz 'skuvati jaja' netačan te da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumanjak ostaje sirov, a belanjak se odmah skuva. Cilj je kuvati sve sastavnice jaja u isto vreme na jednak način.
Stoga nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje kako će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, no biće bolje kuvano.
Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim provre jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Posle je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.
Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuvati, pogotovo maloj deci, prenosi Mirror.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!