TRADICIONALNO JELO NA BRŽI NAČIN
NEODOLJIVA DOMAĆA SARMA IZ RERNE: Ukus je izvanredan, a sprema se ZNATNO BRŽE (RECEPT)
Bez ovog tradicionalnog srpskog jela ne mogu se zamisliti jesenja i zimska trpeza
Ukus sarme je neodoljiv, ali mnogi smatraju da je dugo krčkanje na šporetu komplikovaniji deo spremanja, pa vam zato donosimo recept za ovaj specijalitet iz rerne koji će ubrzati, ali i olakšati pripremu.
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
650 gr mešanog mlevenog mesa
1 šoljica pirinča
2 glavice crnog luka
5 čenova belog luka
4 komada suvog mesa (oko 300 grama)
2 jaja
biber, suvi začin, so
500 ml vode
1 ravna kašika mlevene crvene paprike
4 kašike pasiranog paradajza
2 kašike brašna ulje za prženje luka i za zapršku
Priprema:
Crni luk iseckajte na kockice, a beli luk na sitno. Listove od kiselog kupusa očistite nožem od tvrdih žila.
Uključite rernu na 200 stepeni da se dobro zagreje dok vi završite pripremu sarme. Crni luk propržite na ulju. U dublju posudu stavite sveže mleveno meso, prženi luk, dodajte beli luk, pirinač, so, jaja, biber i suvi začin. Sve dobro pomešajte, pa po kašiku smese stavite na svaki list kupusa i zavijte sarmu.
Odvojite nekoliko listova kupusa koje ćete staviti na dno posude u kojoj ćete peći sarmu, a poželjno je da ona bude zemljana ili vatrostalna.
Poređajte sarme u posudu za pečenje, između stavite komade suvog mesa na nekoliko mesta, zalijte vodom, dodajte lovorov list, poklopite posudu i stavite u dobro zagrejanu rernu, pa pecite dva sata na 200 stepeni.
Na ulju propržite dve kašike brašna, kad zamiriše dodajte mlevenu papriku, promešajte i dodajte pasirani paradajz. Dodajte dve šolje vode i prokuvajte par minuta.
Zatim prelijte sarme, kašikom ih malo raširite da tečnost uđe između njih i vratite bez poklopca u rernu, smanjite temperaturu na 180 stepeni i ostavite da se sarma zapeče još 20 do 30 minuta.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!