KORISNO
OVA TRI MITA O HRANI UTIČU NA VAŠU ISHRANU, A NIKAKO NE BI TREBALO: Nutricionist razbija predrasude
Monica Reinagel, svetski je poznat nutricionist koja često daje savete o zdravoj ishrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako verujemo suprotno, možemo konzumirati češće
Konzumacija 'obične', crne kafe pokazala se dobrom kad je reč o povećanju dobrog holesterola u telu te o smanjenju upala. Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne preterujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana ishrane.
Odrezak
Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, gvožđa, vitamina B grupe, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija. Svinjska mast
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.
Krompir
Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i celovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krompir.
(Espreso/ Večernji)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!