najlepši osećaj na svetu
Svi ga obožavaju! Zašto je češkanje toliko prijatno? (FOTO) (GIF)
Češkanjem se smiruje osećaj bola, ali i povećava intenzitet svraba. Prema istraživanju iz vašingtona sa ‚‚University School of Medicine" u Sent Luisu, češkanje izaziva oslobađanje serotonina, koji pojačava osećaj svraba. Iako češkanje blokira osećaj svraba i to zbog aktiviranja neurona, nadražaj koji se stvara češkanjem može tek privremeno odvratiti mozak od osećaja svraba.
- Problem je u tome što kada mozak dobija nadražajne signale tokom češkanja, on reaguje proizvodnjom neurotransmitera serotonina koji će pomoći da kontrolišete tu bol- rekao je glavni autor studije Zhou-Feng Čen.
- Ali, kako se serotonin širi iz mozga u kičmenu moždinu, otkrili smo da se češkanjem ne stvara samo nadražaj na neurone koji smanjuju bol nego i na nervne ćelije koje mogu povećati intenzitet svrbaba - dodaje Čen.
Dok je uloga serotonina kao blokatora bola koja nastaje prilikom uboda komarca dobro istražena, ovo je prvi put da se radilo na istražvinaju o tome zašto češkanje ujedno i produžava i povećava osećaj svraba na mestu uboda.