važno je da znamo
OVO JE JEDINA ISTINA: Treba li sve namirnice iz prodavnice dezinfikovati kada dođemo kući?
Najveći rizik, kada su u pitanju COVID-19 i namirnice predstavlja vrzmanje oko drugih ljudi dok se nalazite u prodavnici
Trenutno nema dokaza da se korona virus prenosi putem prehrambenih namirnica.
Najveći rizik, kada su u pitanju COVID-19 i namirnice predstavlja vrzmanje oko drugih ljudi dok se nalazite u prodavnici, smatra Donald Šafner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica s američkog univerziteta Rutgens, piše portal Science Alert.
Pojavio se savet da namirnice da držimo van kuće tri dana.
- Hoćete li uistinu mleko, sladoled i sveže meso držati izvan kuće tri dana? Takav bi postupak mogao da utiče na sigurnost namirnica - kaže Šafner.
Predlog zvuči kao recept za katastrofu ili u najmanju ruku pokvarenu hranu.
- Malo je tačnosti u ovome savetu jer dosad znamo da se virus polako inaktivira na sobnoj temperaturi, s kratkim poluživotom od oko osam sati. No u ovom slučaju polazimo od pretpostavke da su sve namirnice kontaminirane i da ćete se zaraziti već jednostavnim dodirivanjem namirnica. Nijedno nije tačno - smatra Šafner.
Trebamo li dezinfikovati svaku kutiju i sve kese iz prodavnice pojedinačno?
Šafner smatra da ni taj savet nije naučno utemeljen. Predlaže da, ako strahujete da je ambalaža kontaminirana, operete ruke i/ili ih dezinfikujete pre početka konzumacije bilo koje hrane koju izvadite iz kutija ili kesa.
- I pogodite šta još - pranje ruku prije jela najbolja je praksa i kad ne vlada pandemija - dodao je.
Pranje svežih proizvoda sapunom?
Sapun se apsolutno ne sme koristiti za pranje hrane jer nije namenjen pranju prehrambenih namirnica. Ako se proguta, sapun može izazvati mučninu, povraćanje i proliv.
U skladu s trenutnim preporukama naučnika, uključujući i američki FDA, svježe voće i povrće pre konzumiranja treba dobro oprati u hladnoj vodi.
Kolika opasnost vreba od kesa za višekratnu upotrebu?
Mnogi ljudi koriste kese za višekratnu upotrebu kao odgovoran izbor. I kad ne vlada pandemija njih treba redovito prati. I premda je u teoriji moguće da se na kesi za višekratnu upotrebu 'pokupe' mikrobi dok ste u trgovini (uključujući i korona virus), najveća pretnja s kojom se suočava bilo ko u dućanu je osoba zaražena Covidom-19. Šafner predlaže da vrećice s namirnicama držite u autu (ako ga posedujete), kako biste ih imali pri ruci sledeći put kad odete u kupovinu.
Pošto sve namirnice stavite u frižider ili u kuhinjske ormariće, operite ruke. Naravno, isto važi i u vreme kada ne vlada pandemija.
Na koji način mogu smanjiti opasnost od zaraze prilikom kupovine namirnica?
Mnoge trgovine prehrambenim proizvodima nude sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu. Neke nude i dezinfekciju korpi i kolica za kupnju. Kupci to trebaju iskoristiti, ako im je dostupno u njima najbližoj trgovini.
Šafner savetuje da se napravi popis potrebnih namirnica i ostalih potrepština, što će olakšati brzo i učinkovito kretanje prodavnicom.
Ponavlja da u trgovini treba držati međusobni razmak od oko dva metra, a ako je sredstvo za dezinfekciju dostupno i na izlazu, treba ga ponovno upotrebiti.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/24sata)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!