recepti
AKO NE MOŽETE NIGDE DA NAĐETE KVASAC: Ovo su 3 ZAMENE koje imaju skoro isti efekat!
Ako želite uspešnu zamenu za kvasac, pripazite na količine
Kvasac se koristi u mnogim receptima za testa, poput onog za picu i svih vrsti hleba, a ako ste pomislili da bez njega ne možete pripremiti svoje omiljeno testo, na sreću niste u pravu jer postoje zamene, a verovatno ih imate pri ruci u kuhinji.
Dobro je napomenuti da sa zamenama za kvasac možda nećete postići potpuno jednak efekat, i možda će tekstura testa biti malo drugačija, ali ako ne možete do kvasca, ovo je najbolje šta možete uraditi.
1. Soda bikarbona i sok od limuna
Kada kombinujete kvasac, brašno i vodu, oslobađaju se šećeri koje kvasac poništava te se oslobađa ugljenikov oksid, odgovoran za dizanje testa. Slično možete postići kombinacijom sode bikarbone i kiseline. U nekim se receptima, poput raznih kolačića upravo koristi ovaj postupak.
Ako želite uspešnu zamenu za kvasac, pripazite na količine. Možete koristiti sok limuna, mlaćenicu ili mleko u kombinaciji sa sirćetom.
- Dodajte sve sastojke prema receptu
- Sad dodajte jednake količine sode bikarbone i soka od limuna, a da se poklapa sa količinom kvasca koju zahteva recept. Isto se odnosi i na kombinaciju mleka i sirćeta.
- Pecite kako to obično radite, ali da bi se testo diglo važno ga je staviti u pećnicu što pre nakon dodavanja sastojaka.
2. Prašak za pecivo
Prašak za pecivo je jedan od glavnih sastojaka svih pekarskih proizvoda, sadrži sodu bikarbonu i i kiseline.
Baš poput kvasca, on će podstaći dizanje testa, a deluje na dva načina.
1. Reaguje na tečnost – kad dođe u dodir sa vlagom, kiselina reaguje u sodi bikarboni i stvaraju se mehurići ugljenikovog oksida.
2. Reaguje na temperaturu – kad se zagreje, ovi mehurići se množe i tako utiču na dizanje testa.
Prašak za pecivo reaguje čim dođe u dodir sa toplinom i vodom, i za razliku od korišćenja kvasca, ne treba mu mnogo vremena za reakciju pa se često koristi za palačinke i kolače.
3. Starter
Starter sadrži kvas, a radi se od brašna i vode kako bi se pripremilo kiselo testo, koje se ukusom ipak malo razlikuje od proizvoda sa kvascem. Neki se starteri pohranjuju godinama kako bi što bolje fermentisali.
Možete koristiti 300 grama startera za kiselo testo umesto 2 kašičice kvasca.
Bonus video:
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!