DOBAR TRIK
AKO HLEB DRŽITE U KESI, ODMAH PRESTANITE! Tako će brzo UBUĐATI, evo šta je REŠENJE
Stajanjem, gluteni, proteini pšenice počinju da se povezuju i hleb postaje sve tvrđi
Sušenje hleba ne može se sprečiti, ali se može odložiti.
Stajanjem, gluteni, proteini pšenice počinju da se povezuju i hleb postaje sve tvrđi. Koliko dugo će ostati svež zavisi i od podneblja u kojem živite. U područjima sa puno vlage u vazduhu na sobnoj temperaturi hleb neće izdržati dugo jer vlaga podstiče rast buđi.
Ukoliko se svež hleb čuva u plastici, vlaga može da ‘skvasi’ korice i da čitav hleb učini gnjecavim. To je greška zbog koje se hleb može brzo ubuđati ili postati bajat već posle nekoliko sati.
Kesa će polako, ali sigurno “osušiti” hleb, a sobna temperatura je idealna za razvoj buđi, piše Stvar ukusa.
Najbolje rešenje, kažu, jeste da stavite hleb u zamrzivač. Zamrzavanjem možete sačuvati svežinu hljeba na duži rok, čaki i do dva meseca. Stavite ga u aluminijsku foliju i dobro zamotajte kako hladni vazduh ne bi stvorio na njemu kristale vode. Vrlo je praktično zamrznuti već narezane kriške.
Zamrznuti hleb možete odmrznuti na dva načina:
Ako vam treba odmah, stavite ga u aluminijsku foliju i zagrejte u rerni;
Ako želite svež hljeb za ujutru, izvadite ga pred spavanje i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se preko noći lagano otapa. Ujutro će ukus biti kao da ste ga tek kupili.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!