PUN POGODAK!
NAMERAVATE DA BACITE STARI HLEB? Ne radite to NIKAKO, imamo recept za NAJUKUSNIJE JELO IKADA
Poslužite ga kao toplo predjelo u sosu od parmezana i maslaca ili kao prilog uz omiljena mesna jela
Ako ste dosad stari hleb upotrebljavali isključivo za prezlu, dodavali ga u faširane šnicle, od njega pravili klasične knedle od hleba ili ste ga jednostavno pohovali, pa čak i bacali, mi vas pozivamo da ga isprobate na malo drugačiji način.
Napravite knedle od starog hleba i sira pa ih poslužite kao toplo predjelo u sosu od parmezana i maslaca ili kao prilog uz omiljena mesna jela.
Glavni sastojak im je stari hleb i topivi sir po izboru, kao što je na primer gauda ili ementaler, a služe se s raznim sosevima i neverovatno su slasne. Probajte ih već sutra, sigurno imate starog hleba!
Sastojci:
- 300 g starog belog hleba
- 250 ml mlakog mleka
- 300 g sira (gauda, ementaler)
- 1 komad crvenog luka
- 30 g maslaca
- 1 kašika glatkog brašna
- 3 jaja
- 2 kašike vlašca (svežeg ili sušenog)
Za sos:
- 80 g maslaca
- 70 g rendanog parmezana
Priprema:
1. Stari hleb isecite na sitno, stavite ga u dublju posudu pa ga prelijte mlakim mlekom. Sir narendajte na grubom delu rende pa i sir dodajte smesi od hleba i mleka.
2. U tiganju otopite 30 g maslaca pa na njemu 6-7 minuta dinstajte sitno naseckancrveni luk, malo prohladite pa dodajte smesi od hleba i mleka. Dodajte brašno (možete i kašiku- dve prezle), jaja, naseckani vlašac i malo soli pa sve dobro izmešajte. Ako je smesa pregusta, dodajte još malo mleka.
3. Rukom formirajate veće knedle (mogu da budu i izdužene) pa ih stavite da se kuvaju u slanu kipuću vodu i kuvajte oko 15 minuta.
4. U tiganju otopite maslac, dodajte rendani parmezan, ubacite kuvane knedle pa sve lagano izmešajte. Da bi bilo dodatno kremasto, dodajte i par kašika vode u kojoj su se kuvale knedle. Kuvane knedle slobodno poslužite i kao prilog vašim mesnim jelima.
Ne zaboravite da uz njih na sto stavite i punu činiju šarenog povrća, ova ukusna salata zahvaljujući kojoj ćete pucati od zdravlja, će savršeno zaokružiti obrok.
Ako više volite "jela na kašiku", ove knedle se odlično snalaze i u gustim supama. Supa od bundeve bi za vas mogla da bude pun pogodak!
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/Zadovoljna.dnevnik.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!