njam njam!
ZBOG NEODOLJIVOG UKUSA, ŠTRUDLA OD MESA JE MNOGIMA OMILJENO JELO: Pripremite je u 6 jednostavnih koraka (RECEPT)
Ovaj mesni specijalitet možete pripremiti unapred pa ga zamrznuti, bio sirov ili pečen
Kako biste uživali u različitim ukusima mirisnih štrudli od mesa, ne treba vam puno recepata. Dovoljno je da znate šta se u kojem koraku pripreme može dodati i svaki put možete kreirati štrudlu kakvu želite. Kako ne bi bila suva, važno je da previše ne mešate i ne stiskate smesu s mlevenim mesom jer će joj tako, dok se peče, iscureti najfiniji sokovi.
Ukoliko želite da iznenadite decu, smesu rasporedite u namašćene kalupe za mafine pa je pecite 20 minuta. Ovaj mesni specijalitet možete pripremiti unapred pa ga zamrznuti, bio sirov ili pečen. Ako ga zamrznete sirovog, nemojte ga odmrzavati pre nego što ga stavite da se peče, nego ga pecite dvostruko duže nego što je predviđeno receptom.
Priprema u šest koraka
1. Odaberite meso
Zagrejte rernu na 175°C. U veliku posudu stavite 700 g mlevenog mesa (odaberite jedno ili pomešajte):
- mlevene junetine
- mlevene ćuretine
- mlevene teletine
- mlevene svinjetine
2. Odaberite vezivo
U posudu s mesom dodajte šoljicu (odaberite jedno):
- mrvice od hleba
- pirinča
- kukuruznih pahuljica
- izmrvljenih krekera ili krutona
- ovasa
- bulgura
- pahuljica za instant-pire (pola šoljice)
- ječma (pola šoljice)
3. Odaberite povrće
Pripremite jednu, dve šoljice (odaberite jedan sastojak) pa dodajte u posudu:
- narendane šargarepe
- naseckanog spanaća
- naseckane blitve ili kelja
- sitno naseckane paprike
- tanko naseckanih šampinjona
- narendanih i isćeđenih tikvica
- sitno naseckanog i proprženog korena celera
4. Odaberite dodatak
Dodajte ukupno pola šoljice (odaberite do dva sastojka):
- grožđica ili suvih šljiva
- naseckanog suvog paradajza
- naseckane pančete
- kiselih krastavaca
- naseckanih kiselih feferona
- naseckanih oraha
- naseckanih crvenih pečenih paprika
- narendanog sira (može i šoljicu)
5. Ispecite štrudlu od mesa
Dodajte šoljicu narendanog luka, četvrtinu šoljice kečapa, dve kašike naseckanog začinskog bilja (peršuna, vlašca, bosiljka i/ili majčine dušice), dva jaja, kašiku Vorčester sosa, mleveni čen belog luka,kašičicu i po soli i pola kašičice bibera.
Rukama sve dobro promešajte dok smesa ne postane ujednačena. Oblikujte u štrudlu na papiru za pečenje. Prema želji, prekrijte je tankim kriškama pančete i pecite dok bude napola gotova, otprilike pola sata.
6. Pripremite glazuru
Klasična: Pomešajte četvrtinu šoljice kečapa, dve kašičice smeđeg šećera i kašičicu Vorčester sosa. Pomešajte četvrtinu šoljice kečapa, kašiku balzamiko sirćeta, dve kašičice smeđeg šećera, narendani čen belog luka i pola kašičice mešavine dalmatinskih začina.
Orijentalna: Pomešajte četvrtinu šoljice kečapa, dve kašike džema od kajsije, dve kašičice soja sosa, kašičicu pirinčanog sirćeta (možete ga zameniti limunovim sokom) i kašičicu mlevenog đumbira. Štrudlu od mesa premažite glazurom i nastavite da pečete još 25 minuta. Pustite da odstoji 10 minuta pre nego što je poslužite.
BONUS VIDEO: NIŠANILA JE NIŠANILA I ONDA...! Ne biste verovali da jedna pudla može ovo da uradi! (VIDEO)
(Espreso.co.rs/24sata.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!