NEIZOSTAVAN DEO PRAZNIČNE TRPEZE: Tri načina da napravite JELO bez koga Srbi ne mogu! (RECEPT)
Tri načina da napravite JELO bez koga Srbi ne mogu!, Foto: Profimedia

prste da poližeš!

NEIZOSTAVAN DEO PRAZNIČNE TRPEZE: Tri načina da napravite JELO bez koga Srbi ne mogu! (RECEPT)

Odlučite se za bilo koje od ova tri jela i nećete pogrešiti

Objavljeno:

Praznična trpeza, bilo da se odlučite za bakin tradicionalni recept, mešavinu mesa i voća ili poručite nešto gotovo, mora biti upotpunjena sočnim i ukusnim prasećim pečenjem. Zna se da su Srbi ozbiljni ljubitelji prasetine, pa smo za vas odabrali baš ovakav jelovnik. Ako se odlučite za bilo koje od ova tri jela, nećete pogrešiti.

BAKINO PEČENJE

foto: Filip Plavčić

POTREBNO JE

1 kg svinjetine(but ili vrat), 100 gr crnog luka, 4 čena belog luka, dve kašičice soli, kašičica začina “C”, aleva paprika, malo ruzmarina, pola dcl ulja, peršun, 1 ljuta feferona, 2 dcl kipuće vode, 3 dcl suvog belog vina i malo senfa po želji.

PRIPREMA

Meso dobro operite, osušite i natrljajte belim lukom, solju, začinom “C” i alevom paprikom. Po želji natrljajte i malo ruzmarina. Tako obrađeno meso ostavite da odstoji najmanje dva sata. U posudu s poklopcem sipajte ulje, stavite meso obloženo listićima luka, još malo posolite i dodajte naseckani peršun i feferonu. Zalite ga kipućom vodom i stavite na 200 stepeni prvih sat vremena. Posle tog vremena dodajte vino i smanjite temperature na 180 stepeni. Meso pecite još sat vremena. Meso povremeno prelivajte sopstvenim sokom. Pred kraj pečenja, meso otkriti i poprskajte hladnom vodom da se dobije rumena korica. Kad je meso gotovo, izvadite ga, isecite, a saft od pečenja procedite, dodajte malo senfa i poslužite uz krompir.

PRASEĆA PLEĆKA PUNJENA SUVIM KAJSIJAMA

POTREBNO JE

1,5 kg praseće plećke bez kostiju, 150 g dunje, 150 g suvih kajsija, 20 g ruzmarina, so, biber, ulje

PRIPREMA

Praseću plećku posolite, naročito džep iz koga je izvađena kost. Posle toga oljuštite dunju, isecite na listiće i ispržite je u tiganju. Zatim je pomešajte sa celim sušenim kajsijama, pa sve začinite solju, biberom i ruzmarinom. Po potrebi možete da dodate i suvi biljni začin. Plećku napunite voćnim nadevom i vežite da fil ne iscuri. Premažite spolja uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko sat vremena uz povremeno okretanje.

SOČNO PEČENJE

POTREBNO JE

4 kg prasetine, so

PRIPREMA

Praseće meso dobro operite i posolite po želji. Stavite ga u pleh, nalijte dva decilitra vode, pa ga pokrijte alu-folijum i pecite na 180 stepeni jedan sat. Pečenje izvadite iz rerne, skinite foliju, okrenite ga na drugu stranu i vratite da se peče još sat vremena, da porumeni. Kada meso porumeni, izvadite ga iz rerne, ostavite da se prohladi, pa ga isecite na kocke.

BONUS VIDEO: ŠMINKERKA KATARINA ĐUROVKA NA DELU: Kako da se našminkate za najluđu noć - drugi predlog

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.