JEDNO OD OMILJENIH JELA
SVI SMO JELI KAČAMAK KAO MALI: Ovo sigurno niste znali!
Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se "brzim i zdravim" obrokom
Kukuruzni griz, palenta, ili kačamak od davnina je bila neizostavan obrok brojnih porodica na ovim područjima.
Služila se kao doručak, večera, ali i kao prilog glavnom jelu za ručak i smatrala se "brzim i zdravim" obrokom.
Omiljeni obrok naših baka lako se priprema i uz dodatak domaćeg jogurta, pavlake, svežeg sira, jaja i pančete, i može od "sirotinjskog jela" u tren oka postati prava gurmanska poslastica.
Osim zbog ukusa i jednostavnosti pripreme za samo nekoliko minuta, kukuruzni griz bi trebalo da se nađe na meniju mnogo češće. Reč je o namirnici koja ne sadrži gluten i niskokalorična je pa je odličan izbor za one koji imaju problema s probavom, ali i decu.
Sadrži 75 posto ugljenih hidrata, nešto belančevina (8 do 10 posto) i tragova masti. Jedući palentu u porciji veličine šake u organizam unosimo oko 200 kcal. Palenta se može koristiti kao zamenski obrok kada želimo da povećamo izbor korišćenja ugljenih hidrata i uspešno menja krompir, pirinač, testo i predstavlja kvalitetnu dopunu u svakodnevnom sastavljanju jelovnika. Za vegetarijance se preporučuje upotreba palente sa sirevima i mlečnim proizvodima ili s umacima od soje kako bi tim obrokom dobili kompletan „set“ potrebnih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, piše za Pliva zdravlje, doc. dr sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biohemije.
Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno delovanje veže se za zdravlje kardiovaskularnog sistema, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti zbog bogatstva vitaminom B1, zbog čega povoljno deluje na kognitivne funkcije.
Sadrži beta karoten, provitamin A i odličan je izvor tiamina (vitamina B1). Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalijum i magnezijum.
Palenta je i prvi izbor namirnice ako želite da očistite creva na prirodan način. Osim što je vrlo sita, palenta ima i neutralan ukus pa se jednostavno spaja s gotovo svim ostalim ukusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, spanać, povrće sa žara pa čak i kao deo kolača. BONUS VIDEO: Espreso dijeta - peta nedelja 1
(Espreso.co.rs/Večernji.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!