ODREĐENU HRANU IZBEGAVAJTE
Jedite ove namirnice i BORE ĆE NESTATI!
Povećan unos mesa, mlečnih proizvoda i šećera povećava nastanak bora
Funkcija i izgled kože u velikoj meri zavise od ishrane. Moderna nauka o ishrani tokom poslednjih godina obuhvata i posebnu disciplinu koja je usmerena na odnos određenih prehrambenih obrazaca, namirnica i sastojaka hrane i zdravlja kože.
Jedno od najuzbudljivijih područja nutritivne dermatologije je primena hrane i nutrijenata u prevenciji fotostarenja u sklopu anti-aging programa. Rane studije ukazale su da određeni skupovi namirnica poput ribe, povrća i biljnih ulja (posebno ekstra devičanskog maslinovog ulja) deluju protektivno u nastanku bora, a povećan unos mesa, mlečnih proizvoda i šećera povećava nastanak bora.
Nutricionistkinja je napomenula da su brojna istraživanja koja su usledila ukazala na antioksidacijska delovanja raznih biljnih pigmenata koji se primenjuju u anti-aging medicini:
To su su crveni pigmenti antocijani iz bobičastog voća, zeleni pigment hlorofil iz zelenog povrća, žuti pigment kurkumin iz kurkume, skup narandžastih i crvenih pigmenata karotenoida iz raznovrsnog voća, povrća i algi i fikocijanin iz alge Spirulina. Jedan od prvih autora koji je popularizovao ovo područje pre približno 15 godina bio je američki dermatolog Nikolas Perison objavivši tri knjige u kojima je obradio problematiku lepe, zdrave i mlade kože putem programa ishrane i posebne nege. Posvetio je svoj profesionalni vek dermatologiji, a posebno ga je zaintrigirala veza ishrane i zdravlja kože i primena nutrijenata u terapiji i prevenciji učestalih nesavršenosti kože.
Doc dr sc Darija Vranešić Bender istakla je najvažnija pravila za lepu i zdravu kožu dr Nikolasa Perisona - dermatologa, nutricioniste, izumitelja, naučnika i osnivača kozmetičke linije Perricone MD.
- Jedite obilje masne ribe, posebno lososa i druge namirnice koji su izvor proteina, poput jaja i piletine. Proteini su potrebni za obnovu i usporavanje starenja ćelija kože dok omega 3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i ublažavaju upalne procese.
- Često konzumirajte sveže tamno bobičasto voće, posebno borovnice. Ono sadrži antioksidanse koji pomažu pri detoksikaciji i sprečavaju prevremeno starenje.
- Jedite dinje, jabuke i kruške. Ovo voće odlikuje niska vrednost glikemijskog indeksa. Lubenica, banane i mango voće ima višu vrednost glikemijskog indeksa pa ga stoga treba konzumirati umereno.
- Treba dati prednost orašastim plodovima, posebno lešnicima i bademima, budući da sadrže bogatstvo vitamina E i linolne kiseline. Dr Perison smatra da ovi molekuli pomažu u borbi protiv starenja.
- Za doručak jedite sveže pripremljenu ovsenu kašu ili ovsene pahuljice koje će pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
- Pijte 8 – 10 čaša čiste izvorske vode dnevno. Čak i blaga dehidracija može učiniti izgled kože starijim. Izbjegavajte kafu i čaj.
BONUS VIDEO: URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!
(Espreso.co.rs/Večernji.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!