probajte
5 VOĆKI koje će napraviti ČUDO za vaše telo: Jedite ih svaki dan i SALO ĆE POČETI DA SE TOPI!
U ovom voću se nalazi i kapsaicin koji otapa salo na stomaku
Radi se o voću prepunom flavonoidnih polimera i vlakana koji su zaslužni za održavanje kilaže i vitke linije. Takođe, u nekom voću se nalazi i kapsaicin koji otapa salo na stomaku.
Borovnice
Među moćnim antioksidansima nalaze se i flavonoidi koji se dele u nekoliko većih grupa, a ona bitna za vitku liniju je grupa koja se zove - antocijani. Naime, antocijani mogu sprečiti nakupljanje viška kilograma, a borovnice su ih prepune. Stručnjaci kažu da im nije sasvim jasno kako antocijani smanjuju mogućnost od nakupljanja viška kilograma, ali da je to studijama potvrđeno, prenosi Reader's digest.
- Ja sam obožavam borovnice iz mnogo razloga. Osim što su pune antioksidansa, prepune su i vlakana zbog kojih se duže osećam sitom. One su jedan od najzdravijih plodova koje možete jesti - kazala je dr. Keti Peterson, internistkinja u bolnici Lenox Hill u Njujorku.
Flavonoidi su sekundarni metaboliti, što znači da predstavljaju organske spojeve koje nemaju direktnog uticaja na rast i razvoj biljaka, ali su moćni antioksidansi koji odstranjuju slobodne radikale. Slobodni radikali uzrokuju oštećenje ćelija, oštećenje naslednog materijala (DNK), ubrzavaju proces starenja, i učestvuju u razvoju mnogih bolesti", objašnjavaju na portalu nutricionizam.com.
Jabuke
Kao i borovnice, i jabuke su bogate flavonoidnim polimerima i prepune su vlakana, što ih čini još jednom voćkom savršenom za održavanje vitke linije. Stručnjaci savetuju da jabuke jedete s korom.
- Tako ćete u telo uneti više vlakana i antioksidansa, a samim tim postići i bolju kontrolu nad nivoom šećera u krvi.To će smanjiti želju za hranom, posezanje za grickalicama i sprečiti prejedanje - objašnjava dr. Šarad Paul.
"Uticaj jabuka na zdravlje čoveka poznat je već vekovima, već se pre više od 900 godina jabuka davala obolelima za poboljšanje zdravlja creva, pluća i nervnog sistema. Sastojci jabuke – kao što su vlakna i flavonoidi – spuštaju nivo holesterola i poboljšavaju funkciju creva. Iste stvari mogu učestvovati u smanjenju rizika od pojave raka prostate, dijabetesa i astme", piše na portalu nutricionizam.com.
Kruške
I ovde se radi o voću prepunom vlakana, flavonoida, a samim time i antioksidansa. I one doprinose osećaju sitosti pa ljudi koji redovno jedu kruške ne posežu toliko za drugom hranom i grickalicama. Kao i kod jabuka, i kruške je najbolje jesti zajedno s korom.
"Lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koja jeluje kao prirodni regulator holesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na holesterol, lignin učestvuje i u regulaciji probave. Prevencija je konstipacije (zatvora) jer olakšava prolazak crevnog sadržaja i peristaltiku creva i tako štiti od raka debelog creva", otkriva portal Zdrava krava.
Jagode
Kao i u slučaju borovnica, i jagode su bogate grupom flavonoida - antocijanima. Pojedite svaki dan šoljicu jagoda, a možete ih kombinovati s, na primer, ovsenim pahuljicama i jogurtom za doručak.
- Određeno voće poput zelenih jabuka, krušaka, malina, jagoda i borovnica, nalazi se među najboljim voćem koje možete pojesti ako pazite na liniju. Ne samo zato što je manje slatko, već i zato što sadrže visok nivo flavonoida - objašnjava dr. Keti Peterson.
"Jagode sadrže mnoštvo antioksidanata – 1 šoljica ima više od više od dnevne preporučene količine vitamina C. Bogatstvo flavonoida (kvercetin, kempferol) omogućuje sniženje nivoa lošeg holesterola",piše na portalu nutricionizam.hr.
Ljute papričice
Da, dobro ste pročitali - paprike su zapravo voće, iako ih velika većina ljudi svrstava u povrće.Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, svakako u svoj jelovnik uvrstite više ljutih papričica koje su bogate kapsaicinom - sastojkom jako zdravim za naše telo koji zapravo čiliju daje tu ljutinu.
Upravo je kapsaicin zaslužan za brže topljenje suvišnog sala na našem telu. On pretvara belo masno tkivo u smeđe.
Smeđe masno tkivo locirano je između lopatica i zaslužno je za trošenje masnoća, dok se belo masno tkivu nalazi na području stomaka i zadatak mu je da taloži masnoću.
Inače, ljudi koji jedu ljutu hranu žive duže, pokazala je jedna studija. Naučnici tvrde da ljudi koji ljutu hranu jedu jednom do dva puta nedeljno žive deset posto duže, a 14 posto oni na čijem je tanjiru dva do sedam puta nedeljno. Za to je zaslužan upravo kapsaicin koji se nalazi u čiliju, feferonima i kajenskom papru. Što više kapsaicina sadrže, ljući im je ukus.
BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Dragiša Ivelja, bivši Titov špijun
(Espreso.co.rs/24sata.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!