najlepši ukusi sveta
RATATUJ je francuski specijalitet, a najbolji je na bakin način! Odličan je i za VEGANE (VIDEO)
Najukusnije je kad se napravi dan ranije, jer prožimanjem sastojaka nakon što odstoji neko vreme, postaje još ukusniji
Ratatuj (Ratatouille) je specijalitet od povrća iz Provanse, a nastanak se najviše vezuje za Nicu. Može se poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo, jer se može napraviti i dan pre, a prožimanjem sastojaka nakon što odstoji neko vreme, postaje još ukusniji.
Sastojci:
1 tikvica
2 plava patlidžana
1 crveni luk
1 crvena paprika
100 ml ulja
50-100 ml belog vina
Začini:
Majčina dušica
Peršunov list
Listovi bosiljka
3 čena belog luka
Origano
So ili suvi začin
Biber
Priprema:
Tikvicu, plavi patlidžan, papriku, paradajz, luk i šargarepu iseckati na kolutove. Ulje, vino i začine izmešati. U podmazan okrugli pleh veličine 22 centimetra, poređati povrće u krug, naizmenično stavljajući raznovrsno povrće jedno do drugog dok se ne utroši sav materijal. Preliti sa smešom začina i peći na 200 stepeni C od 50 -60 minuta. Služiti kao prilog uz meso ili kao glavno jelo. Vegetarijanci će biti oduševljeni ovim jelom. Povrće posuti i rendanim kačkavaljem.
Za više detalja pogledajte video:
Bonus video:
Definitivno probajte ovo kod kuće: Skuvajte jaje, a da žumance bude spolja!
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!