NAJBOLJI APERITIV ZA PRAZNIČNE VEČERE
ČETIRI SAVRŠENA PREDLOGA, ŠTA JE TVOJ IZBOR? Praznici dolaze i biće u znaku Tamnog!
Ide li išta bolje uz dobar ručak od čaše piva? Pogotovo ako je tamno i hladno? Ko mu još može odoleti?
Idu praznici, a s njima i pitanje kako prazničnu trpezu učiniti što raskošnijom. Najfinije đakonije traže i piće koje će svojim bogatim ukusom i posebnim karakterom dodatno oplemeniti hedonističko iskustvo. Ima li idealnijieg izbora za takvu ulogu od Nikšićkog Tamnog?
Sama boja piva prija oku, ukus mu je jak i aromatičan, a 6,2 posto alkohola ga čini odličnim aperitivom.
Njegova kremasta i gusta pena, kao i blago gorkast ukus koji ostaje u ustima nakon ispijenog gutljaja, sigurno će podgrejati atmosferu. Prijatno rezak osećaj i savršeno dozirana gaziranost uskladiće se s najrazličitijim vrstama mesa i salata.
Da biste što bolje uklopili jela sa pivom, za vas smo izabrali 4 recepta koja se najbolje slažu sa crnim pivom, i sigurni smo da će osvojiti i najveće gurmane među vama. Isprobajte i podgrejte zimsku i prazničnu atmosferu svog doma.
1. Kotlet u prelivu od piva
Važno je da pažljivo odaberete meso, a malo Nikšićkog Tamnog piva će ovom klasiku među specijalitetima dati finesu koja će ga učiniti neprevaziđenim. Za pripremu ovog jela vam je potrebno vam je 0,5l Nikšićkog Tamnog.
Težina kuvanja: srednje teško
Vreme kuvanja: 100 minuta
Broj porcija: 4
Sastojci:
1 kg svinjskog kotleta
Mleveni beli biber
2 pune kašike šećera
1/3 kašičice mlevenog karanfilića
2 glavice crnog luka
1 flaša 0,33l Tamnog Nikšićkog
2-3 kašičice preliva za pečenje (u prahu)
Priprema:
Kotlet istrljati biberom. Staviti ga u sud za pečenje, a meso posuti šećerom i karanfilićem. Dodati krupno iseckane kockice crnog luka. Meso peći u pećnici zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta. Posle 30 minuta pečenja, sipati 1/2 flaše piva. Posle još 15 minuta pečenja izvaditi meso.
Soku od pečenja dodati ostatak piva, kuvati 3 minuta i zgusnuti ga prelivom u prahu. Iseći meso. Služiti uz preliv, crveni kupus, kesten i Nikšićko Tamno.
2. Balšića tava
Ljubitelji pravih gurmanluka dobro znaju čime da dopune ovaj specijalitet i učine ga nezaboravnim. Odavno je poznato da je u pitanju Nikšićko Tamno.
Težina kuvanja: srednje teško
Vreme kuvanja: 60 minuta
Broj porcija: 4
Sastojci:
1 kg telećeg mesa bez kostiju
100 grama šargarepe
100 grama crnog luka
1/2 veze peršuna
3 jaja
5 dl mleka
200 grama milerama ili pavlake
1 list lovora
Posoliti po ukusu
Priprema:
Meso iseći na porcije (2 komada u porciji od 100 g), kuvati sa korenastim povrćem, posoliti po ukusu i nakon kuvanja procediti.
Zatim ga složiti u tavu (pleh) namazanu puterom i staviti da se zapeče u pećnici 8 do 9 minuta. U međuvremenu, napraviti preliv (rojal masu) od jaja, mleka i pavlake, pa preliti meso da se skoro prekrije prelivom. Zapeći još 5 minuta da dobije rumenu boju, izvaditi iz pećnice, servirati u činije i dekorisati peršunom.
3. Teleći medaljoni u umaku
Svaki od pažljivo izabranih sastojaka je nezamenjiv u ovoj ukusnoj priči. Isprobajte recept i uverite se da je jedinstveni ukus Nikšićkog Tamnog savršeni pratilac ove sočne teletine.
Težina kuvanja: srednje teško
Vreme kuvanja: 60 minuta
Broj porcija: 4
Sastojci:
900 g telećeg filea
1 dl ulja
90 g maslaca
1/2 kg paprike
1/2 kg paradajza
1/2 patlidžana
60 grama kajmaka
1 dl mleka
So
Biber
Senf
Beli luk
Peršun
Priprema:
Iseći medaljone, posoliti, pobiberiti, premazati senfom i ispržiti. Pre toga ispeći paprike i paradajz u rerni, očistiti i iseći na rezanca. Očišćen patlidžan iseći na kocke i skuvati u mleku. Pomešati sa paprikom, paradajzom i maslacem, a zatim dodati iseckani beli luk, peršun, so i biber.
Sve dobro sjediniti i staviti na sredinu tacne za serviranje, a okolo poslagati medaljone, preko njih preliti sok u kome se dinstalo meso i na kraju ukrasiti kajmakom.
4. Šaran u pivu
Plivanje u kvalitetnom crnom pivu jako prija šaranu. Zato isprobajte ovaj gurmanski recept sa Nikšićkim Tamnim i iznenadićete se otkrićem jednog drugačijeg karaktera ove popularne ribe.
Težina kuvanja: srednje teško
Vreme kuvanja: 50 minuta
Broj porcija: 4
Sastojci:
1 kg pripremljenog i očišćenog šarana
1 kašika maslaca ili margarina
1 šolja sitno seckanog praziluka
1 glavica crnog luka
1/2 šolje seckanog peršuna
1 karanflilić
50 g rama ‚‚paprenjaka" (ljutkastih kolačića)
1 kašika šećera
2-3 kašike sirćeta
1/2 l Nikšićkog Tamnog piva
1 lovorov list
So
Biber
Priprema:
Šarana (bez glave i peraja) dobro oprati, iseći na 4 dela, posoliti i pobiberiti. Kockice luka dinstati dok ne dobiju lepu svetložutu boju. Dodati peršun i praziluk. Dinstati još 2-3 minuta. Dodati komade šarana i dinstati još 5 minuta. Doliti pivo, lovorov list, karanfilić, ‚‚paprenjak" ili komad dvopeka. Poklopiti i lagano kuvati na niskoj temperaturi oko 20 minuta.
U manjoj posudi rastopiti šećer kao karamel i preliti ga sirćetom ili limunovim sokom, pa dodati u umak i zgusnuti sa malo gustina.
Isprobajte ove recepte i pošaljite nam fotografije hrane na mail redakcija@espreso.co.rs. Najkreativnije očekuje poklon, dve čase za Nikšićko Tamno!
Pa, za koji recept ste se vi odlučili?
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!