
naučite
"Jaja će da dožive šok ako ih...": Poznati srpski šef otkrio kako da jaja ne puknu tokom kuvanja
On dodaje i da temperatura na kojoj se kuvaju jaja ne treba da prelazi 70 stepeni,
Sutra se na Veliki petak farbaju jaja za najradosniji hrišćanski praznik.
Šef kuhinje Filip Ćirić na svom Tiktoku redovno deli savete iz kuhinje, a sada je otkrio kako da vam jaja ne popucaju tokom kuvanja.
- Kako da skuvate jaje, a da vam ne pukne ljuska? Potrebno je oko 11 minuta, kada kuvate količinu od preko 20 komada, jer preko 11 minuta žumance prelazi iz žute u zelenkastu boju. To znači da su jaja prekuvana. Druga stvar, važno je da jaja budu na sobnoj temperaturi, kako ne bi doživela šok od brzog zagrevanja vode i popucala. S druge strane, važno je da se polože u hladnoj vodi sa malo soli i sirćeta, pa tek onda da se kuvaju i da se podiže temperatura do tih 11 minuta - odaje tajnu Filip Ćirić.
On dodaje i da temperatura na kojoj se kuvaju jaja ne treba da prelazi 70 stepeni, i da zbog vibriranja toplih talasa u vodi, ne bi trebalo da budu jaja poređana u dva reda.
Pomoć pri farbanju jaja su sirće i so
- Sirće pomaže da se belance brže stegne, a so da se ljuska kasnije lakše ljušti. Kad skuvamo jaja, važno je da jaja iz vruće vode odmah idu u ledenu, kako bi se zaustavilo dalje kuvanje, to jest prekuvavanje u sopstvenoj toploti - kaže šef kuhinje.
(Espreso/ona.telegraf/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!