Kažu da je ova salata bolja čak i od ruske: Kremasta i posna salata sprema se očas posla, a ukus je neodoljiv
Salata, Foto: ProleR / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Kažu da je ova salata bolja čak i od ruske: Kremasta i posna salata sprema se očas posla, a ukus je neodoljiv

Uskršnji post je vreme duhovnog pročišćenja i uzdržavanja, ali to ne znači da obroci moraju biti dosadni i jednolični.

Objavljeno:

Salate su u tom smislu savršen izbor jer su jednostavne za pripremu, bogate vitaminima i vlaknima, a mogu biti i izuzetno kremaste i zasitne čak i bez sastojaka životinjskog porekla.

Posebno popularne su slojevite salate inspirisane klasičnim receptima poput ruske ili mimoze, ali u posnoj verziji sa biljnim majonezom i zanimljivim kombinacijama povrća, orašastih plodova i začina.

Donosimo recept za kremastu posnu salatu koje će oduševiti vaše ukućane i goste tokom uskršnjeg posta.

1. Posna slojevita salata sa krompirom i pečurkama

Sastojci:

  • 3 krompira srednje veličine
  • 200 g šampinjona
  • 1 veza mladog luka
  • 150 g kiselih krastavaca
  • 150 g posnog majoneza
  • So i biber po ukusu
  • Malo peršuna za dekoraciju

Priprema:

  1. Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite ga i narendajte na krupno rende.
  2. Šampinjone sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne puste vodu i ne dobiju zlatnu boju. Posolite i pobiberite po ukusu.
  3. Krastavce i mladi luk sitno naseckajte. U činiji slažite salatu po slojevima: prvo narendani krompir, zatim šampinjone, pa krastavce i luk. Svaki sloj premažite tankim slojem posnog majoneza.
  4. Ponovite redosled dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem majoneza i pospite sitno seckanim peršunom.
  5. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja.

Bonus video:

Error in getting video.

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.