
prijatno
Kažu da je ova salata bolja čak i od ruske: Kremasta i posna salata sprema se očas posla, a ukus je neodoljiv
Uskršnji post je vreme duhovnog pročišćenja i uzdržavanja, ali to ne znači da obroci moraju biti dosadni i jednolični.
Salate su u tom smislu savršen izbor jer su jednostavne za pripremu, bogate vitaminima i vlaknima, a mogu biti i izuzetno kremaste i zasitne čak i bez sastojaka životinjskog porekla.
Posebno popularne su slojevite salate inspirisane klasičnim receptima poput ruske ili mimoze, ali u posnoj verziji sa biljnim majonezom i zanimljivim kombinacijama povrća, orašastih plodova i začina.
Donosimo recept za kremastu posnu salatu koje će oduševiti vaše ukućane i goste tokom uskršnjeg posta.
1. Posna slojevita salata sa krompirom i pečurkama
Sastojci:
- 3 krompira srednje veličine
- 200 g šampinjona
- 1 veza mladog luka
- 150 g kiselih krastavaca
- 150 g posnog majoneza
- So i biber po ukusu
- Malo peršuna za dekoraciju
Priprema:
- Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite ga i narendajte na krupno rende.
- Šampinjone sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne puste vodu i ne dobiju zlatnu boju. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Krastavce i mladi luk sitno naseckajte. U činiji slažite salatu po slojevima: prvo narendani krompir, zatim šampinjone, pa krastavce i luk. Svaki sloj premažite tankim slojem posnog majoneza.
- Ponovite redosled dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem majoneza i pospite sitno seckanim peršunom.
- Ostavite u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!