
luksuzna
Za Dubai tortu kažu da je kraljevski slatkiš: Luksuzniju i raskošniju nećete naći, zaludela ceo svet
Luksuzniji i raskošniji dezert teško da ćete naći.
Dubai torta zaludela je svet, a ako su vam se svidele čuvene čokolade, ovo je prava poslastica za vas.
Luksuzniji i raskošniji dezert teško da ćete naći.
Donosimo vam način pripreme i sigurni smo da ćete je sa uživanjem pojesti.
Sastojci:
Za biskvit:
2 jajeta
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
100 ml mleka
100 ml suncokretovog ulja
2 kašike kakaoa
180 g brašna
1 kesica praška za pecivo
150 ml mleka (za prelivanje nakon pečenja)
Za hrskavi sloj:
150 g kadaif rezanaca
40 g putera
3 kašike krema od pistaća
Za čokoladni preliv:
200 g čokolade
50 ml slatke pavlake
20 g bele čokolade (za dekoraciju)
Kako se pravi:
Inspirisana bogatstvom i sofisticiranošću Dubaija, ova torta ne samo da izgleda spektakularno, već i oduševljava intenzivnim čokoladnim ukusom i neodoljivom teksturom. Savršena je za posebne prilike, proslave i sve one trenutke kada želite da uživate u desertu koji ostavlja bez daha!
Priprema biskvita: U činiji umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodati mleko i ulje, pa dobro sjediniti. U posebnoj činiji pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo, pa postepeno dodavati u smesu sa jajima, mešajući dok ne postane glatka. Sipati smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Kada se biskvit ispeče, izvaditi ga i dok je još topao, preliti sa 150 ml mleka da bi bio sočan. Ostaviti da upije i ohladi se.
Luksuzna dekoracija
Ako želite da vaša Dubai torta izgleda kao iz ekskluzivne poslastičarnice, ukrasite je jestivim zlatnim listićima, čokoladnim strugotinama ili lešnicima u karamelizovanom prelivu.
Priprema hrskavog sloja: U tiganju istopiti puter, dodati kadaif i pržiti ga na srednjoj vatri dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav. Skinuti sa vatre i umešati krem od pistaća dok se sve lepo ne sjedini. Rasporediti ovu smesu preko ohlađenog biskvita.
Čokoladni preliv: Ugrejati slatku pavlaku do tačke ključanja (ne sme da proključa). Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi i postane glatka smesa. Preliti preko kadaif sloja i ostaviti da se stegne u frižideru oko 1-2 sata. Po želji, otopiti belu čokoladu i njome napraviti šare preko kolača.
(Espreso/stvarukusa.mondo/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!