![Dovoljan je jedan zalogaj da vam ovo postane omiljeni kolač: Čokoladni slatkiš koji nema konkurenciju, predivan je](/data/images/2024/10/23/17/1538351_profimedia0903832612_ls.jpg)
poslastica
Dovoljan je jedan zalogaj da vam ovo postane omiljeni kolač: Čokoladni slatkiš koji nema konkurenciju, predivan je
Ukolio se ljubitelj dezerata koji se brzo prave ovaj će vas potpuno oduševiti
Crnac bez jaja je stari, tradicionalni srpski kolač koji mogu da naprave svi, čak i početnici u kuhinji, bez bojazni da će negde pogrešiti. Kao što mu i samo ime govori, u njega ne idu jaja, pa se može napraviti i u posnoj verziji.
Koju god da odaberete samo pažljivo pratite uputstvo i ne brinite se, nema šanse da vam ne uspe iz prve.
Evo šta vam je sve potrebno za pravljenje ovog savršenog i preukusnog dezerta.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka (ili biljnog mleka za posnu verziju)
- 1/2 šolje ulja
- 2 kašike kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- Prstohvat soli
Po želji: rendana čokolada, seckani orasi ili suvo grožđe
Priprema:
U većoj činiji pomešajte suve sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i so. Dodajte mleko i ulje, pa sve dobro sjedinite dok smesa ne postane glatka. Ako želite, umešajte dodatke poput čokolade ili oraha.
Smesu sipajte u podmazan i pobrašnjen pleh ili obložen pek papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta (proverite čačkalicom – kada izađe suva, kolač je gotov). Po želji, kolač pospite prah šećerom, prelijte glazurom od čokolade ili poslužite uz džem.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela.B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!