![Ovo je najlepša pogača za Svetog Trifuna! Postaće vam opsesija, svake godine se nađe na stolu](/data/images/2023/05/05/15/1368769_slavskapogacazadjurdjevdan_ls.jpg)
savršenstvo
Ovo je najlepša pogača za Svetog Trifuna! Postaće vam opsesija, svake godine se nađe na stolu
Ova nesvakidašnja pogača oduševiće sve ukućane, ukus je fenomenalan, a mekana je kao duša.
Približava nam se praznik Sveti Trifun i u njegovu čast napravite Vinogradarsku pogaču.
Ova nesvakidašnja pogača oduševiće sve ukućane, ukus je fenomenalan, a mekana je kao duša.
U nastavku vam prenosimo recept za čak 2 Vinogradarske pogače.
![Sveti Trifun](/data/images/2017/02/13/11/167047_svetitrifunfotowikipedia1392371772445067_ff.jpg?ver=1738146926)
Sastojci za dve pogace :
1.300gr brasno t 400
50gr svezi kvasac
2 jaja
150ml ulje
100ml jogurt malo ugrijan
600ml mlako mleko
3 kasicice secer
3-4 kasicice sol
150gr margarin za premazivanje ono sto ostane ide preko pogace
1 jaje za premazivanje
susam po zelji
Priprema
1.
Kako bih bolje opisala nacin oblikovanja necu se zadrzavati oko izrade testa.Od navedenih sastojaka umesite glatko testo.Pokrijete krpom i ostavite testo da kisne oko 30min.izrucite na pobrasnjenu povrsinu ,nezno premesite i podelite testo na 3 dela ,dva ista a jedan manji,od svakog oformimo loptu
2.
Uzmemo jednu od te dve vece lopte i pomocu oklagije pravimo pravougaonu koru od oko 36cm.poravnjamo nozem sa svih strana .Premazemo koru rastopljenim margarinom a zatim je podelimo na 6 traka.Od svake trake umotamo rolnu.Kalup 26cm{moze i 30cm} premazemo margarinom,na sredinu postavimo manju loptu a 6 rolnica redjamo okolo{vidi sliku} na jednaki razmak.
3.
Od trece lopte pravimo okruglu koru koju delimo na 6 trokutova{kao za kifle}
4.
Svaki trokut pre savijanja u kiflu secemo pica nozem {pravimo 4 rezova na vrh trokuta}preklopimo levi i desni cosak trokuta i motamo kiflu koja ima rezove {vidite sliku} ma napravila bih tri pogace samo da ne objasnjavam.
5.
Ove reckave kifle postavljamo izmedju rolnica ali u smeru prema ivicama kalupa.
6.
Ispunile bi se praznine izmedju rolnica i kiflica ali ja sam odlucila da testo koje je ostalo kad sam ravnjala koru iskoristim pa sam napravila 6 malih loptica i postavila ih izmedju rolnice.
7.
Pokrijemo pogacu i ostavimo da raste oko 20 min.Premazemo umucenim jajetom.Ako stavljate dekoracije morate prvo njih poredjati na pogacu a zatim mazete pazeci da ukrasi ostanu beli.
8.
Pecemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200c oko 15min a zatim jos 20min na 170c.{zavisi od vase rerne}
9.
Posle 5min .izvadimo pogacu iz kalupa.
(Espreso/coolinarka/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!