Ovo je najlepša pogača za Svetog Trifuna! Postaće vam opsesija, svake godine se nađe na stolu
Pogača, Foto: PRINTSCREEN/YT/DOBRIANA DIMOVA

savršenstvo

Ovo je najlepša pogača za Svetog Trifuna! Postaće vam opsesija, svake godine se nađe na stolu

Ova nesvakidašnja pogača oduševiće sve ukućane, ukus je fenomenalan, a mekana je kao duša.

Objavljeno: 12:32h

Približava nam se praznik Sveti Trifun i u njegovu čast napravite Vinogradarsku pogaču.

Ova nesvakidašnja pogača oduševiće sve ukućane, ukus je fenomenalan, a mekana je kao duša.

U nastavku vam prenosimo recept za čak 2 Vinogradarske pogače.

Sveti Trifun
Sveti Trifunfoto: Wikipedia

Sastojci za dve pogace :

1.300gr brasno t 400

50gr svezi kvasac

2 jaja

150ml ulje

100ml jogurt malo ugrijan

600ml mlako mleko

3 kasicice secer

3-4 kasicice sol

150gr margarin za premazivanje ono sto ostane ide preko pogace

1 jaje za premazivanje

susam po zelji

Priprema

1.

Kako bih bolje opisala nacin oblikovanja necu se zadrzavati oko izrade testa.Od navedenih sastojaka umesite glatko testo.Pokrijete krpom i ostavite testo da kisne oko 30min.izrucite na pobrasnjenu povrsinu ,nezno premesite i podelite testo na 3 dela ,dva ista a jedan manji,od svakog oformimo loptu

2.

Uzmemo jednu od te dve vece lopte i pomocu oklagije pravimo pravougaonu koru od oko 36cm.poravnjamo nozem sa svih strana .Premazemo koru rastopljenim margarinom a zatim je podelimo na 6 traka.Od svake trake umotamo rolnu.Kalup 26cm{moze i 30cm} premazemo margarinom,na sredinu postavimo manju loptu a 6 rolnica redjamo okolo{vidi sliku} na jednaki razmak.

3.

Od trece lopte pravimo okruglu koru koju delimo na 6 trokutova{kao za kifle}

4.

Svaki trokut pre savijanja u kiflu secemo pica nozem {pravimo 4 rezova na vrh trokuta}preklopimo levi i desni cosak trokuta i motamo kiflu koja ima rezove {vidite sliku} ma napravila bih tri pogace samo da ne objasnjavam.

5.

Ove reckave kifle postavljamo izmedju rolnica ali u smeru prema ivicama kalupa.

6.

Ispunile bi se praznine izmedju rolnica i kiflica ali ja sam odlucila da testo koje je ostalo kad sam ravnjala koru iskoristim pa sam napravila 6 malih loptica i postavila ih izmedju rolnice.

7.

Pokrijemo pogacu i ostavimo da raste oko 20 min.Premazemo umucenim jajetom.Ako stavljate dekoracije morate prvo njih poredjati na pogacu a zatim mazete pazeci da ukrasi ostanu beli.

8.

Pecemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200c oko 15min a zatim jos 20min na 170c.{zavisi od vase rerne}

9.

Posle 5min .izvadimo pogacu iz kalupa.

Error in getting video.

01:11

Milica zapevala pred novinarima u Makedoniji

(Espreso/coolinarka/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.