uživajte u ukusu
Jugosloveni su tamani ovaj slatkiš: Taj ukus niko ne može da zaboravi, obradujte najmilije ovom poslasticom
Budući da za njegovu pripremu nije potrebno mnogo skupih sastojaka često je bio izbor naših baka, naročito tokom hladnih zimskih dana
Pre 30, 40 ili 50 godina na trpezama se retko mogao naći kolač ili torta sa čokoladom, gustim i kremastim filovima sa gomilom putera i drugih skupih namirnica.
Sastojke za gotovo sve što su spremale domaćice su već imale u svojim ostavama, od domaćih jaja i mleka, pa sve do oraha. Padobranci su bili jedan od najpopularnih slatkiša u bivšoj Jugoslaviji.
Poznati su po svojoj laganoj i kremastoj teksturi, ali i postupku pripreme koja ne zahteva mnogo umeća niti vremena.
Sastojci za testo:
- 3 belanceta
- 300 g šećera
- 300 g mlevenih oraha
- sok od limuna
Za fil:
- 3 žumanceta
- 3 kašike šećera u prahu
- 125 g putera
- 100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Umutiti belanca, postepeno dodajući šećer u prahu i limun dok se ne dobije čvrst sneg. Dodati mlevene orahe i sjediniti varjačom, nikako miskerom, da ne spadnu.
Na pleh obložen papirom za pečenje stavljati kašičicom smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C oko 20-25 minuta.
Fil: U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dve, kao što se radi za vanalice. Potrebno je da padobranci malo odstoje pre služenja, da bi malo omekšali.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!