Ovu tortu su Jugosloveni obožavali, a danas je retko ko pravi: Savršen je izbor za Božić, prste ćete polizati
Pijani Isidor, Foto: Printscreen/Yozutube/soskuhinja

PREUKUSNO!

Ovu tortu su Jugosloveni obožavali, a danas je retko ko pravi: Savršen je izbor za Božić, prste ćete polizati

Svaki sastojak tu je da nam savršeno zaokruži božićni ručak, a ako i dalje niste odlučili koji biste desert mogli da pripremate, onda je ovo sigurno rešenje

Objavljeno:

Spremanje deserta za Božić nosi poseban šarm i magiju. Miris sveže pečenih kolača, a naročito torti nešto je što svi jedva čekamo. Svaki sastojak tu je da nam savršeno zaokruži božićni ručak, a ako i dalje niste odlučili koji biste desert mogli da pripremate, onda je ovo sigurno rešenje.

Da li ste čuli za tortu "pijani Isidor"? Simpatično zvuči i kako onda odoleti da je probamo? Lako se priprema, a budite sigurni da će svima biti favorit na trpezi. Pređimo na recept.

Sastojci za pijanog Isidora:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 200 g šećera
  • 80 g brašna
  • 150 g putera
  • kašika kakao praha
  • kašičica praška za pecivo
  • 120 g mlevenih oraha

Za fil:

  • 400 g mlevenih oraha
  • 8 kašika šećera
  • kesica vanilin šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml ruma
  • 5 kašika pekmeza od maline
  • Čokoladni fil:
  • 3 jajeta
  • 6 kašika šećera
  • kesica vanilin šećera
  • 100 g čokolade
  • 200 g putera

Priprema pijanog Isidora:

Prvo je potrebno umutiti puter sa šećerom i žumancima, da biste počeli sa pripremanjem kore za tortu. Zatim dodajte mlevene orahe, prosejano brašno s kakaom i praškom za pecivo. U posebnoj posudi umutiti šam od belanaca i pažljivo ga sjediniti sa smesom. Smestu izliti u kalup za tortu, koji je prethodno obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Ako niste sigurni da li je kora pečena, zabodite čačkalicu i vidite da li ostaje na njoj kora kada se izvuče ili je dovoljno pečena.

Ohlađenu koru premazati pekmezom od malina. U posebnoj posudi pomešati mlevene orahe sa šećerom u prahu, preliti rumom i vodom, pa naneti fil preko pekmeza. Za čokoladni fil, umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari. Kad se smesa zgusne, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Kada se fil ohladi, umešati puter. Čokoladni fil rasporediti preko fila od oraha. Tortu staviti u frižider da se ohladi, a onda je možete dekorisati po želji.

Bonus video:

05:56

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio slatko od slanine: Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI

(Espreso/ Ona/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.