Da li ste nekada jeli namaz od slanine? Svaki Srbin ovo mora probati, idealan je za praznike, a stomak će biti pun
Foto: Prinztscreen/Youtube/agrotvsrbija3053

ukusno do bola

Da li ste nekada jeli namaz od slanine? Svaki Srbin ovo mora probati, idealan je za praznike, a stomak će biti pun

Pešt se lako priprema kod kuće, a evo šta vam je potrebno

Objavljeno:

U ovo praznično vreme uživamo u raznim đakonijama, a jedne takve smo se prisetili nakon dugo vremena.

Ovog puta ne govorimo o poslasticama, već o domaćem namazu od slanine.

U nekim krajevima ovaj namaz je poznat i kao zapešt ili jednostavno pešt, a reč je o tradicionalnom specijalitetu u Hrvatskoj, Sloveniji i nekim delovima Mađarske, gde se koristi kao osnova za pripremu jela ili kao samostalan namaz.

U Dalmaciji, Slavoniji i drugim delovima Hrvatske često je deo seoske kuhinje, dok se u Mađarskoj sličan proizvod naziva "zsírkrém".

Prženje slanine u tiganju, Slanina
foto: Printscreen/TikTok/ flavorgod

Namaz od slanine ili "domaće slanine"

Pešt je mešavina mlevene slanine (ili svinjske masti) sa belim lukom, solju i ponekad začinima poput paprike. Može se koristiti kao namaz na hlebu, često uz dodatak luka.

Koristi se i kao osnova za kuvanje – za dinstanje mesa, variva ili gulaša. Dodaje se jelima za aromu i obogaćivanje ukusa.

Potiče iz Dalmacije i Slavonije, gde se koristio kao praktičan način za iskorištavanje svinjske masti ili slanine, a sličan pripravak pripremao se i u Mađarskoj. Naziv "pešt" dolazi od reči povezane s drobljenjem ili gnječenjem sastojaka.

namaz
foto: Youtube/prontscreen/bakinavanglica

Kako napraviti pešt kod kuće

Pešt se lako priprema kod kuće, a evo šta vam je potrebno:

Slanina

Beli luk

So i biber

Mlevena crvena paprika (slatka ili ljuta, po želji).

Priprema:

Iseckajte slaninu na manje komade, a ako koristite dimljenu, skinite kožu i uklonite višak soli. Slaninu usitnite u blenderu, multipraktiku ili ručno pomoću mašine za mlevenje mesa. Tekstura treba da bude poput paste. Dodajte usitnjen beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Po želji, dodajte i papriku.Smesu prebacite u staklenu teglicu ili posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru do 10 dana. Namaz namažite na tostirani hleb ili ga koristite kao začin za variva, gulaše ili jela s pasuljem, prenosi Index.

Bonus video:

01:20

Advokat Ognjen Božović nakon objavljivanja presude Kecmanovićima

(Espreso / Ona/ Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.