Spremite najbolju rusku salatu bez kupovnog majoneza: Trpeza više neće moći da se zamisli bez nje, vredi svake pare
Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

majstorksi

Spremite najbolju rusku salatu bez kupovnog majoneza: Trpeza više neće moći da se zamisli bez nje, vredi svake pare

Nema ko je ne jede tokom praznika, ali ovakvu sigurno još niste probali

Objavljeno:

Rumunska verzija ruske salate, poznata kao Salata de boeuf, neizostavna je na prazničnim trpezama.

Iako ima sličnosti s klasičnom ruskom salatom, ova verzija uključuje meso, najčešće govedinu ili piletinu, što joj daje poseban ukus i bogatstvo.

Priprema je jednostavna, ali zahteva malo strpljenja i pažnje da bi se postigao savršen balans ukusa.

Sastojci:

  • 300 g goveđeg mesa (ili piletine)
  • 300 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 150 g graška (svežeg ili iz konzerve)
  • 150 g kiselih krastavaca
  • 150 g ukiseljenih paprika (po želji)
  • 3 jaja (za domaći majonez) 150 ml ulja (za majonez)
  • 1 kašičica senfa
  • So i biber po ukusu
Salata, Ruska salata
foto: ProleR / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

  1. Kuvanje povrća i mesa: Skuvajte meso u posoljenoj vodi dok ne postane mekano, a zatim ga ostavite da se ohladi. U istoj vodi skuvajte krompir i šargarepu, vodeći računa da se ne prekuvaju kako bi zadržali oblik. Kada se ohlade, naseckajte ih na sitne kockice.
  2. Seckanje povrća i mesa: Naseckajte krastavce i ukiseljene paprike na sitne komade. Ohlađeno meso takođe iseckajte na sitne kockice.
  3. Priprema majoneza: Odvojite žumanca od belanaca (koristite samo žumanca). Dodajte kašičicu senfa i postepeno dodajte ulje, neprestano mešajući dok se ne dobije gust majonez. Po želji dodajte malo limunovog soka za kiselkastu notu.
  4. Mešanje sastojaka: U velikoj činiji sjedinite iseckane sastojke: meso, povrće, kisele krastavce i paprike. Dodajte grašak. Ubacite dve trećine majoneza i pažljivo promešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Posolite i pobiberite po ukusu.
  5. Dekoracija: Prebacite salatu na tanjir za serviranje i premažite je preostalim majonezom. Dekorišite tankim kriškama kuvanih jaja, šargarepe, kiselih krastavaca ili paprike, praveći zanimljive šare.
  6. Hlađenje: Ostavite salatu u frižideru najmanje dva sata pre služenja kako bi se ukusi lepo sjedinili.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.