NJAM, NJAM
Ovo je recept za medenjake od pre sto godina: Danima ostaju meki, evo u čemu je caka
Ukoliko ste ljubitelj klasičnih starinskih medenjaka koji sastojcima opravdavaju svoj naziv, isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka
Isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka
Medenjaci su kolač koji se decenijama pravi u kućama širom Srbije. Osnovni sastojci su med, šećer i brašno, a zahvaljujući kombinaciji cimeta i limuna imaju prepoznatljiv ukus. Žumanca koja se dodaju u testo čine da kolačići dugo ostanu meki i sveži.
Donosimo vam recept koji datira iz 1903. godine. Ovaj recept je vremenom modifikovan dodavanjem kupovne smese začina za medenjake, zbog koje i domaći medenjaci liče na fabričke, ali nemaju onu specifičnu teksturu, dok je aroma meda stavljena u drugi plan ili je čak med potpuno izostavljen.
Ukoliko ste ljubitelj klasičnih starinskih medenjaka koji sastojcima opravdavaju svoj naziv, isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka.
Sastojci:
140 g meda (7 kašika)
9 kašika šećera
500 g brašna
4 žumanca
1 kesica praška za pecivo
1 kesica cimeta
1 limun (sok i kora)
Priprema:
U šerpu sipajte med i šećer, pa stavite na ringlu da provri. Kad smesa proključa, skinite šerpu sa ringle, dodajte brašno i sve sjedinite varjačom, pa ostavite da se ohladi. Umutite žumanca sa praškom za pecivo, dodajte cimet, kao i sok od limuna. Izrendajte koricu limuna i dodajte u smesu i sve dobro umesite.
Prebacite testo za medenjake na pobrašnjenu radnu površinu, modlom vadite kolačiće, pa ih ređajte u pleh obložen pek-papirom. Svaki medenjak zasecite nožem po površini, pa pecite kolačiće na 170 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!