Foto: Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia
slatkiši
Spoj čokolade i pomorandže kojem niko ne može odoleti: Posna poslastica koja se topi u ustima, ovo morate probati
Bez previše sastojaka i komplikovanja, klasična jafa torta može se spremiti i u posnoj verziji, a rezultat je poslastica poznatog i fenomenalnog ukusa.
Objavljeno:
Kombinacija čokolade i pomorandže pravi je klasik među zimskim dezertima, a među najomiljenijima su jafa kolači i torte.
Tokom Božićnog posta i u susret Svetom Nikoli, mogu se naći mnogi interesantni i jednostavni recepti za posnu varijantu jafa torte, koji zaista vredi probati.
Sastojci:
Za koru
- 190 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 130 g šećera
- 140 ml biljnog mleka (bademovo, pirinčano, sojino, ovseno...)
- 75 ml ulja
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Za žele
- 350 ml soka od pomorandže
- 1 kiseca želatina
- Za čokoladni toping
- 1 kašika ulja ili posnog margarina
- 130 g posne čokolade
Još:
- džem od kajsije ili pomorandže za premazivanje
- 1 pomorandža za dekoraciju
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.
- Pomešajte u činiji sve suve sastojke za koru, pa postepeno dodajte mokre sastojke i mešajte dobro da se ne bi formirale grudvice.
- Kad dobijete glatku smesu, prelijte je u kalup za pečenje obložen pek-papirom i pecite oko 30 minuta. Zabodite čačkalicu u sredinu kolača – ako izađe čista, znači da je kora pečena.
- Stavite sok od pomorandže da se kuva, a u maloj količini razmutite želatin. Kad nabubri, sipajte u sok od pomorandže i mešajte dok se ne zgusne. Namažite koru džemom, pa prelijte preko kore žele i stavite u frižider posle tri minuta, a tu treba da odstoji najmanje pola sata.
- Izlomite čokoladu i stavite da se topi s kašikom ulja ili posnog margarina, pa time prelijte tortu.
- Po želji ukrasite rendanom korom pomorandže ili komadićima voćke, pa vratite u frižider do serviranja.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!