slatkiši
Ulepšajte zimske dane receptom za savršene cimet rolnice: Toliko su ukusne i sočne da im niko ne može odoleti
Neodoljivi domaći pužići od cimeta najlepši su kada se služe topli, ali i hladni su slatki zalogaji po svačijem ukusu.
Cimet rolnice spadaju u najpopularnija slatka testa na svetu, a poznati su i kao pužići i zemičke sa cimetom i obično se služe u Skandinaciji i Severnoj Americi.
Potiču iz Švedske, odakle su osvojile svet svojim neodoljivim ukusom i gde su dobile naziv hagabullar, odnosno "kraljica kuhinje". Danas cimet rolnice imaju mnogo varijanti, a u SAD se obično prelivaju šećernom glazurom, a po želji se dodaje suvo grožđe.
Sastojci:
Za rolnice
- 700 g brašna
- 50 g kvasca
- 2 jajeta
- 120 ml tople vode
- 250 ml toplog mleka
- 50 g putera
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
Za fil
- mleko po potrebi
- šećer po potrebi
- cimet po potrebi
- Za glazuru
- 150 g šećera u prahu
- aroma vanile
- mleko
Priprema
- Sipajte u činiju toplu vodu, pa izmrvite kvasac, dodajte dve kašike šećera, razmutite i ostavite da naraste.
- Posle deset minuta, dodajte brašno, jaja, mleko, puter i so, pa zamesite testo i ostavite da nadođe. Posle pola sata, premesite i podelite testo na dva dela.
- Razvucite testo na pobrašnjenoj površini, pa je namažite mlekom, i pospite šećer i cimet.
- Napravite rolnu od testa, pa je nožem secite na "pužiće" i ređajte ih po plehu obloženom pek-papirom. Pazite da se rollnice ne dodiruju i ostavite ih da narastu još malo.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.
- Pomešajte šećer i vanilu za glazuru, pa dodajte malo mleka dok ne dobijete gustu masu i time premažite rolnice oko 10 minuta nakon što ih izvadite iz pećnice.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!