savršena torta
Uz ovaj recpet Doboš torta svima može da uspe! Postupak objašnjen na najlakši način, slatkiš se topi u ustima! FOTO
Ova torta, prepoznatljiva po tankim slojevima biskvita i bogatom kremu, slavi svoju tradiciju i kroz svaki zalogaj vraća u prošlost
Polako ali sigurno počinje udarni period slava i raznih slavlja, pa mnoge domaćice već traže recepte za slaniše i slatkiše kojim će očarati goste.
Doboš torta je klasik koji je oduvek zauzimao posebno mesto na slavskim trpezama i u srcima ljubitelja slatkiša. Ova torta, prepoznatljiva po tankim slojevima biskvita i bogatom kremu, slavi svoju tradiciju i kroz svaki zalogaj vraća u prošlost.
Najkarakterističniji deo doboš torte je njena prepoznatljiva šećerna glazura, koja ne samo da torti daje sjajnu, zlatno-smeđu boju, već ima i posebnu namenu – i to onu koju mnogi ne znaju. Ova glazura je zapravo zaštita za sve ostale slojeve, čineći tortu još trajnijom i omogućavajući da zadrži sve svoje sočne arome. Doboš torta je savršen spoj ukusa, tradicije i tajni koje joj daju nezamenljiv šarm.
Sastojci:
za koru:
9 jaja 300 g šećera 270 g brašna za fil: 9 jaja 330 g šećera 210 g čokolade 240 g margarina 240 g putera
za glazuru:
18 kašika šećera 1 komadić putera malo soka od limuna
Priprema:
Od smese za koru sve sastojke podelite na tri dela, kako biste pekli koru tri puta. Odvojte belanca od žumanca, pa belanca umutite u čvrst sneg i postepeno dodajte polovinu šećera sve vreme muteći mikserom. Kada to bude gotovo, ubacite žumanca, pa kad se sve sjedini, ubacite i brašno, lagano mešajući špatulom.
Tepsiju u kojoj ćete peći kore podmažite i pospite brašnom. Smesu za koru sipajte u pleh i poravnajte. Pecite je oko 10 minuta na 180 stepeni. Kada budu ivice kore porumenele, izvadite iz rerne, špatulom odvojte ivice kore od tepsije, pa prebacite na krpu.
Sve ponovite i sa ostatkom sastojaka za još dve kore.
Umutite jaja sa šećerom, pa ih stavite da ih kuvate na pari. Jako je važno da dno šerpe ne dodiruje vrelu vodu. Najbolje da stavite ringlu na slabu temperaturu kako bi se bolje spremilo.
Kada počne fil da se zgušnjava, ubacite čokoladu, pa promešajte dok se ne rastopi. Čokolada će dodatno stegnuti fil, pa kad se to desi, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Puter umutite penasto i ubacite ga u ohlađeni krem skuvanih žumanaca i čokolade.
U šerpi sa širim dnom otopite šećer bez mešanja. Kada sav šećer promeni boju, onda varjačom promešajte. Dodajte kockicu putera i nemojte se iznenaditi što će reakcija biti burna, brzo će se stišati. Ukoliko želite da posvetlite glazuru, dodajte sok od limuna.
Jednu spremnu koru urežite nožem obrise budućih šnita. Vreo karamel izlijte na koru, razmažite ga po celoj površini kore i sačekajte nekoliko trenutaka. Zatim nožem obeležite komade po konturama koje će se istaći kroz glazuru. Morate brzo raditi jer se glazura brzo steže.
Kore premazujte tankim slojem fila i ređajte jednu na drugu. Na kraju slaganje završite poslednjom korom koju ste glazirali.
Dobro ohladite pre posluživanja.
Bonus video:
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!