Starinski žuti kolač sa višnjama po receptu iz stare Jugoslavije: Domaćice su ga redovno mesile bar jednom nedeljno
Kolač sa višnjama, Foto: Privatna arhiva

nema boljeg

Starinski žuti kolač sa višnjama po receptu iz stare Jugoslavije: Domaćice su ga redovno mesile bar jednom nedeljno

Ovaj kolač je idealan izbor za prvi u nizu mnogih jesenjih poslastica koje ćemo praviti narednih meseci

Objavljeno:

Kolač sa višnjama je jedna od omiljenih poslastica svih generacija koja nas uvek vraća u detinjstvo. Jednostavan recept koji se sastoji od sočnog biskvitnog testa i puno kiselkastih osvežavajućih višanja predstavlja savršen balanas različitih ukusa i tekstura kome je teško odoleti.

Kolač sa višnjama jedan je od prvih asocijacija na pečene kolaće, a budući da je došlo hladnije vreme i krenula sezona rerne, ovaj kolač je idealan izbor za prvi u nizu mnogih jesenjih poslastica koje ćemo praviti narednih meseci. U nastavku pogledajte kako ovaj neodoljivi domaći slatkiš lako možete napraviti kod kuće, čak i ukoliko ste apsolutni početnik:

Kolač sa višnjama

Sastojci:

200 g brašna

150 g šećera

100 g maslaca (otopljenog)

3 jaja

1 prašak za pecivo

1 kašičica vanilin šećera

300 g višanja (mogu i smrznute)

Prstohvat soli

Mleko po potrebi

Kolač sa višnjama
Kolač sa višnjamafoto: Privatna arhiva

Priprema:

Ako koristite sveže višnje, operite ih i izvadite koštice. Ako su smrznute, pustite ih da se malo odmrznu i ocedite višak tečnosti.

U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti.

Umešajte otopljeni maslac i dobro promešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mešajući lagano. Po potrebi dodajte malo mleka da dobijete željenu konzistenciju.

Na kraju, dodajte višnje i pažljivo ih umešajte u smesu.

Zagrejte rernu na 180°C. Smesu izlijte u prethodno podmazan ili obložen pleh (20×30 cm) i pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe suva.

Kada je kolač sa višnjama gotov, izvadite ga iz rerne i pustite da se ohladi pre nego što ga isečete.

Po želji, možete ga posuti šećerom u prahu ili poslužiti sa kuglom sladoleda. Prijatno!

Bonus video:

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/danas/TM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.