nema boljeg
Starinski žuti kolač sa višnjama po receptu iz stare Jugoslavije: Domaćice su ga redovno mesile bar jednom nedeljno
Ovaj kolač je idealan izbor za prvi u nizu mnogih jesenjih poslastica koje ćemo praviti narednih meseci
Kolač sa višnjama je jedna od omiljenih poslastica svih generacija koja nas uvek vraća u detinjstvo. Jednostavan recept koji se sastoji od sočnog biskvitnog testa i puno kiselkastih osvežavajućih višanja predstavlja savršen balanas različitih ukusa i tekstura kome je teško odoleti.
Kolač sa višnjama jedan je od prvih asocijacija na pečene kolaće, a budući da je došlo hladnije vreme i krenula sezona rerne, ovaj kolač je idealan izbor za prvi u nizu mnogih jesenjih poslastica koje ćemo praviti narednih meseci. U nastavku pogledajte kako ovaj neodoljivi domaći slatkiš lako možete napraviti kod kuće, čak i ukoliko ste apsolutni početnik:
Kolač sa višnjama
Sastojci:
200 g brašna
150 g šećera
100 g maslaca (otopljenog)
3 jaja
1 prašak za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
300 g višanja (mogu i smrznute)
Prstohvat soli
Mleko po potrebi
Priprema:
Ako koristite sveže višnje, operite ih i izvadite koštice. Ako su smrznute, pustite ih da se malo odmrznu i ocedite višak tečnosti.
U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti.
Umešajte otopljeni maslac i dobro promešajte.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mešajući lagano. Po potrebi dodajte malo mleka da dobijete željenu konzistenciju.
Na kraju, dodajte višnje i pažljivo ih umešajte u smesu.
Zagrejte rernu na 180°C. Smesu izlijte u prethodno podmazan ili obložen pleh (20×30 cm) i pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe suva.
Kada je kolač sa višnjama gotov, izvadite ga iz rerne i pustite da se ohladi pre nego što ga isečete.
Po želji, možete ga posuti šećerom u prahu ili poslužiti sa kuglom sladoleda. Prijatno!
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!