Posna čokoladna poslastica koju ćete obožavati ove zime: Sprema se lako, a ništa ukusnije i zdravije niste jeli
Foto: David Tonelson / Alamy / Alamy / Profimedia

uživajte

Posna čokoladna poslastica koju ćete obožavati ove zime: Sprema se lako, a ništa ukusnije i zdravije niste jeli

Tokom posta kreativnost u kuhinji dolazi do izražaja, a dezerti su prava prilika da iznenadimo najmilije nečim neodoljivim, a opet jednostavnim.

Objavljeno:

Veliki Božićni post koji počinje sutra predstavlja posebno vreme duhovne pripreme i odricanja, ali to ne znači da ne možemo uživati u ukusnim poslasticama koje poštuju pravila posta na vodi.

Osim što će zadovoljiti sladokusce, dobar posni dezert može uneti dozu radosti i topline u zimske dane.

Donosimo vam recept za posni čokoladni tart sa orasima i suvim voćem, savršen spoj bogatih ukusa i zdravih sastojaka.

Sastojci za koru:

  • 250 g mlevenog keksa (posnog)
  • 100 ml kokosove vode
  • 2 kašike kakao praha
  • 3 kašike obične vode
  • 2 kašike meda ili agave sirupa

Sastojci za fil:

  • 150 g crne posne čokolade
  • 200 ml kokosove vode
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g suvog grožđa
  • 50 g seckanih suvih šljiva ili kajsija
  • 2 kašike javorovog sirupa (opciono za dodatnu slatkoću)

Dekoracija:

  • Seckani orasi
  • Kokosov čips ili rendana crna čokolada

Priprema kore:

U većoj posudi pomešajte mleveni keks i kakao prah. Dodajte običnu vodu, med ili agave sirup, i kokosovu vodu.

Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Utisnite smesu u kalup za tart prečnika oko 22 cm, formirajući ravnomeran sloj. Stavite koru u frižider da se stegne dok pripremate fil.

Priprema fila:

U manjoj šerpi zagrejte kokosovu vodu, ali pazite da ne proključa. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi i sjedini.

Sklonite sa šporeta, pa dodajte mlevene orahe, suvo grožđe, i seckane suve šljive ili kajsije. Po želji zasladite javorovim sirupom.

Sastavljanje tarta:

Ohlađenu koru prelijte pripremljenim filom i ravnomerno rasporedite. Tart vratite u frižider na najmanje 3 sata (ili preko noći) kako bi se fil potpuno stegao.

Dekoracija:

Pre serviranja, tart ukrasite seckanim orasima, kokosovim čipsom ili rendanom čokoladom za dodatnu vizuelnu privlačnost.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.