ukusno
Hrskav krompir iz rerne koji jedan sastojak kad se doda postaje neodoljiv: Samo ćete ovako spremati ovo jelo od sad
Ovaj pečeni krompir inspirisan grčkom gastronomijom biće odličan prilog uz mnoga jela
Malo limunovog soka poboljšaće ukus gotovo svakog jela. Takođe se savršeno slaže sa pečenim krompirom. Ali kada se krompiru i limunu doda malo senfa, ukus jela se produbljuje i dobija posebnu sočnost.
Krompir kratko marinirajte u kombinaciji limunovog soka, maslinovog ulja, senfa, belog luka i sušenog origana pre nego što ga zapečete u rerni oko sat vremena. Nemojte se plašiti da dodate i malo vode – to će krompiru dati neočekivano divnu mekoću.
Ovaj pečeni krompir inspirisan grčkom gastronomijom biće odličan prilog uz mnoga jela, a posebno će se slagati sa parčetom svinjskog, jagnjećeg ili junećeg pečenja.
Sastojci za pečeni krompir sa limunom i senfom:
- 1 kg krompira
- 125 ml limunovog soka
- 125 ml vode
- 75 ml maslinovog ulja
- 60 g senfa
- 3-4 čena belog luka
- 2 kašičice sušenog origana
- so i biber po želji
- svež origano za serviranje
Priprema pečenog krompira sa limunom i senfom:
Krompir oljuštite i isecite na kockice veličine oko 2,5 centimetra. Ako isečete krompir na približno istu veličinu, istovremeno će biti termički obrađen.
U velikoj činiji pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, senf, seckani beli luk i sušeni origano. Dobro posolite i poparite, a u dobijenu marinadu dodajte krompir.
Marinirani krompir prebacite u prethodno podmazan pleh sa poklopcem u jednom ravnom sloju.
Preko svega dodajte 125 ml vode.
Pokrijte sve sastojke i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni oko sat vremena.
Po isteku ovog vremena, podignite poklopac i pustite da se krompir ispeče i da tečnost potpuno ispari. Za to će vam trebati još oko 20 minuta.
Krompir poslužite topao kao prilog uz meso po želji. Lepo se provedite!
Bonus video:
(Espreso/Punkufer.hr/Krstarica/prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!