Najukusniji kolač sa šljivama će vas "izuti iz cipela"! Topi se u ustima, sladak, a lagan: Žene, probajte recept
Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

ukusno

Najukusniji kolač sa šljivama će vas "izuti iz cipela"! Topi se u ustima, sladak, a lagan: Žene, probajte recept

Ukusno, brzo, lako

Objavljeno:

Ukusan kolač u kom će se "daviti" cela porodica. Idealan je i za goste, a verujemo da ćete ga i sa lakoćom praviti.

Služite kolač tek malo prohlađen, dodajte uz svaku porciju po želji malo šlaga ili sladoleda od vanile.

Pogledajte recept za kolač sa šljivama.

Šljive
foto: Profimedia

SASTOJCI:

500-600g zrelih šljiva

2 kašike šećera (za voće)

1/2 kašičice cimeta

za testo

2 veća jaja

5 kašika šećera

Kolač sa šljivama, Šljive, Kolač, Jelo, Dezert
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

1 vanil šećer

2 dl jogurta

1 dl ulja

3 kašike griza

5 punih kašika brašna

1/2 vrećice praška za pecivo

i još:

1 puna kašika kakaa

1 kašika jogurta

Kolač sa šljivama, Šljive, Kolač, Jelo, Dezert
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

PRIPREMA:

Operite šljive i očistite od koštica. Manje presecite na polovine, a ako su velike, na četvrtine. Ja sam imala dve sorte, pa sam ovaj put izmešala. Čak sam dodala i malo crnog grožđa. Pospite očišćeno voće šećerom i cimetom, pa dobro promešajte. Ostavite da odstoji desetak minuta.

Okrugli kalup prečnika 24cm obložite papirom za pečenje, pa poređajte voće da pokrije dno.

Umutite jaja sa šećerom, dodajte tečne sastojke, zatim i suve, pa izmešajte lagano, da ujednačite smesu. Zatim uzmite drugu činiju i u nju prespite polovinu dobijene smese. U drugu smesu prosejte kakao, dodajte i kašiku jogurta, pa dobro izmešajte.

Preko voća lagano prelijte žuto testo, tako da prekrije voće ravnomerno. Zatim prelijte i smeđi deo testa. Stavite u rernu zagrejanu na 190C, posle 15 minuta smanjite na 180C, nastavite da pečete još 15-ak minuta, zatim rernu isključite i ostavite tako još 5 min. Prilagodite vreme pečenja svojoj rerni (pekla sam kolač na drugom nivou od pet, bliže donjem grejaču). Izvadite pečeni kolač i ostavite desetak minuta, zatim ga poklopite tanjirom za posluživanje i izvrnite naopako. Skinite papir za pečenje.

Služite kolač tek malo prohlađen, dodajte uz svaku porciju po želji malo šlaga ili sladoleda od vanile.

Bonus video:

03:17

Tržište u Srbiji suočava se sa alarmantnim povlačenjem proizvoda iz trgovina!

(Espreso/Coolinarka/Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.