PROBAJTE OBAVEZNO
Ako u ajvar dodate samo ovaj jedan sastojak, biće pet puta ukusniji nego inače: Rapsodija ukusa pomaziće nepca
Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, ajvar je gotov.
Jedan sastojak ne samo da neće promeniti ukus tradicionalnog ajvara nego će ga oplemeniti i verovatno ćete ga obožavati.
Naime, ajvar u koji se dodaje sremuš je trenutno najveći hit na srpskoj trpezi.
SASTOJCI:
pečene crvene paprike 12 kg
1 l ulja
6 kašika soli
6 kašika šećera
4 kašike esencije
400 g sremuša
PRIPREMA:
Pre same pripreme ajvara, trebalo bi pripremiti tegle u koje ćete sipati spremljen ajvar. Da biste bili sigurni da ste eliminisali sve klice koje se tu mogu naći, sterilišite i poklopce tegle kuvanjem u ključaloj vodi 10 – 15min. Na taj način ćete biti sigurni da su vaše tegle potpuno čiste i spremne za ajvar. Pre samog punjenja sterilisanih tegli ajvarom, poklopac i vrh tegle možete prebrisati alkoholom, kako biste uklonili potencijalne bakterije.
Paprike nakon pečenja stavite u kese, pa ogulite.Potrudite se da ostanite sve semenke, a zatim ih ostavite da ostoje preko noći. Naredni dan paprike i sremuš sameljte na mašini za mlevenje mesa. U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. To bi trebalo da traje i do tri sata uz povremeno mešanje. Pri kraju prženja dodajte šećer, so i esenciju.
Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, ajvar je gotov.
Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!