ukusno
Picerija vam neće pasti na pamet više: Domaćice su godinama čekale ovaj recept, napravite testo kao iz restorana
Domaće testo za picu gotovo nikada ne bude onako tanko i hrskavo, a nadev sočan kao kod pice koju kupujemo u piceriji.
Trik je u tome što pica-peći mogu da razviju mnogo višu temperaturu, koja igra veliku ulogu u hrskavosti testa. Ali, veoma sličan rezultat dobićete i ako spremite picu u kućnoj radinosti i pečete je u vreloj rerni.
Recept za testo je jednostavan i lako će vam poći za rukom da ga napravite.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna tip 400
- 500 g oštrog brašna tip 400
- 10 g svežeg kvasca
- 500 ml vode
- 50 ml ulja
- kašika šećera
- kašičica soli
Priprema:
Zagrejte vodu toliko da bude mlaka, pa odvojte polovinu i u nju dodajte šećer, izmrvljen kvasac i kašiku mekog brašna. Sve dobro razmutite tako da nema grudvica i ostavite da odstoji desetak minuta.
U veliku vanglu sipajte brašno, dodajte aktiviran kvasac, ulje, so i drugu polovinu količine mlake vode. Mesite dok testo ne postane glatko.
Posudu sa testom prekrijte pamučnom krpom ili providnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Potom ga premesite, razdelite ga u loptice i svaku pomoću oklagije razvucite na veličinu pleha u kom ćete peći pize.
Plehove u kojima ćete peći pice nemojte podmazivati uljem, jer će testo biti zapečeno - najbolje je da stavite papir za pečenje i da ga pospete brašnom, pa da onda stavite testo.
Da bi pica bila sočna, pre nego što je stavite u rernu koju ste zagrejali na maksimum, nanesite najpre nadev napravljen od pelata i maslinovog ulja, potom izrendan kačkavalj, a onda i ostale sastojke po želji. Pecite na najvišoj temperaturi dok ivice testa ne porumene.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Ona/prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!