Kraljica slavske trpeze - danska salata osvojiće vas na prvi zalogaj! Savršeno se slaže uz sva jela, baš je fina
Hladna salata, Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

KREMASTA I FINA

Kraljica slavske trpeze - danska salata osvojiće vas na prvi zalogaj! Savršeno se slaže uz sva jela, baš je fina

Ako tražite nešto drugačije, a podjednako ukusno i dekorativno, ova salata je pravi izbor

Objavljeno: 17:31h

Praznici su idealna prilika da unesemo nešto novo i neobično na našu trpezu, a slavska salata je uvek omiljeni deo svakog obroka.

Umesto klasične ruske, francuske ili engleske salate, ovog puta vam predstavljamo Dansku salatu koja kombinuje osvežavajuće i bogate ukuse.

Ova kremasta kombinacija dimljenog lososa, kiselih krastavaca i jabuka osvojiće sve goste na prvi zalogaj. Ispratite recept i ukoliko vam se dopadne, probajte i egzotičnu kraljicu slavske trpeze - salatu sa piletinom i narom.

Sastojci:

300 g kuvanog krompira

200 g dimljenog lososa

3 tvrdo kuvana jaja

1 srednja crvena jabuka

100 g kiselih krastavaca

150 g kisele pavlake

100 g majoneza

1 kašičica senfa (po izboru)

So i biber po ukusu

Sveži peršun za dekoraciju

Danska salata - hladno predjelo za slave
Danska salata - hladno predjelo za slavefoto: dorin puha / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

Skuvajte krompir u ljusci, a zatim ga oljuštite i isecite na kockice srednje veličine. Ostavite da se potpuno ohladi. Dimljeni losos isecite na tanke trake ili kockice, prema vašem ukusu. Kuvana jaja oljuštite i isecite na kolutiće ili grublje komade.

Oljuštite jabuku i isecite je na sitne kockice. Možete je blago pokapati limunovim sokom da ne potamni. Iseckajte ih na sitne kockice i dodajte u smesu.

U činiji pomešajte kiselu pavlaku, majonez i senf. Po ukusu posolite i pobiberite. Dobro sjedinite sve sastojke da dobijete glatku, kremastu masu.

U veću činiju stavite krompir, losos, jaja, jabuke i krastavce. Prelijte smesom od pavlake, majoneza i senfa. Lagano promešajte da se svi sastojci ravnomerno rasporede. Pustite da salata odstoji barem sat vremena u frižideru pre serviranja, kako bi se ukusi lepo sjedinili.

Pre serviranja, pospite svežim peršunom ili koprom za dodatnu svežinu i dekorativni efekat.

Bonus video:

01:56

PORTORIKO JE SITNA RIBA PLJUSKAVICA, ONI SU NAM PREDJELO!Moka Slavnić prognozira ishod današnjeg meču ORLOVA: U subotu je DAN D

(Espreso/glossy/TM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.