tradicionalna
Nema bolje pogače od kosovske! Milan Vasić pokazao kako je sprema, stariji recept od ovog nećete naći
Iako Milan to nije napisao, sigurni smo da uz kosovsku pogaču savršeno idu sir, kajmak, ajvar ili turšija.
Glumac Milan Vasić veliki je poštovalac tradicije, a u njegovom domu se ogu naći neki od najstarijih recepata.
Jedan od njih je i kosovska pogača, u čemu je majka Olga prava majstorka.
SASTOJCI
200 ml mlake vode
200 ml mlakog mleka
2/3 kocke kvasca
2 kašičice šećera
750 grama brašna
so po želji
2 do 3 kašike ulja.
PRIPREMA
Kad na sto stavite sve sastojke ostaje vam da izmrvite kvasac, dodate šećer i kašiku brašna, pa sipate vodu i mleko koje ste pomešali i zajedno ugrejali. Izmešajte i ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira, pa dodajte so i ulje.
Postepeno sipajte brašno dok ne zamesite testo. Možete nauljiti pleh ili koristiti pek-papir. Prebacite testo u pleh i rukama ga rastanjite, zatim premažite uljem i izbockajte viljuškom. Stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite 35 minuta. Kad pogača porumeni, gotova je!
Iako Milan to nije napisao, sigurni smo da uz kosovsku pogaču savršeno idu sir, kajmak, ajvar ili turšija. Ako ste probali, recite nam kako se vama dopala.
(Espreso/blic žena/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!