ČIST GURMANLUK
Prava leskovačka mućkalica kakva se sprema po kafanama: Ukusno jelo sa juga Srbije kome niko ne može da odoli
Ovo jelo postalo je jedna od najpoznatijih đakonija domaće kuhinje u kojoj rado uživaju i turisti sa svih strana sveta
Leskovačka mućkalica je jedno od najomiljenijih jela srpske kuhinje, koje je postalo simbol bogate gastronomske tradicije ovog kraja. Ovaj specijalitet sa juga Srbije, poznat po svom sočnom mesu i aromatičnom povrću, često se naziva i pravim delikatesom koji privlači gurmane iz celog sveta.
Recept za leskovačku mućkalicu nastao je spontano, a vezuje se za tradicionalnu praksu iskorišćavanja pečenog mesa preostalog od roštiljskih gozbi. Leskovčani, poznati po svom vrhunskom roštilju, smislili su način da na inovativan i ukusan način iskoriste ostatke, stvarajući tako jelo koje se brzo proširilo iz domaćih kafana u restorane širom Srbije.
Da bi se pripremila ova savršena mućkalica, koristi se svinjsko meso, koje se kombinuje sa prženim crnim lukom i pečenim crvenim paprikama. Ovaj spoj čini osnovu jela, dok paradajz pelat dodaje sočnost i bogatstvo ukusa. U zavisnosti od preferencija, može se dodati i malo ljute paprike za dodatnu pikantnost, dok se sve začinjava sa malo soli i bibera, zajedno sa aromatičnim lovorovim listom.
Leskovačka mućkalica se obično priprema u šerpi, gde se sve sastojke lagano kuvaju zajedno, stvarajući miris koji će vas odmah podsetiti na tople kafane i porodične ručkove. Ovaj specijalitet se često služi uz svež hleb i salate, čineći ga savršenim obrokom za svaki dan.
Ne samo da je leskovačka mućkalica ukusna, već je i jelo koje spaja ljude. Uživanje u ovom specijalitetu često je praćeno druženjem i smehom, što ga čini nezaboravnim delom svakog okupljanja.
Zato, ako želite da probate nešto zaista posebno i ukusno, ne propustite priliku da pripremite leskovačku mućkalicu – jelo koje će vas osvojiti na prvi zalogaj i ostaviti vas da želite još!
Sastojci:
6 komada svinjskog vrata 3 glavice crnog luka 6 pečenih crvenih paprika 300 gr paradajz pelata 2 lista lorbera malo soli i bibera 1 kašičica ljute tucane paprike 1 kašičica slatke tucane paprike 2 dl vode malo ulja malo peršunovog lista
Priprema:
Parčad svinjskog vrata posolite, pa ih ispecite na roštilju ili na teflonu bez masti i ulja. Luk sitno iseckajte i propržite ga na ulju, desetak minuta. Dodajte papriku, a zatim i paradajz pelat. Pržite sve zajedno dvadesetak minuta, uz povremeno dodavanje vode.
Odvojite pečeni svinjski vrat od kostiju i isecite ga na krupnije kocke, a onda ga dodajte povrću i nastavite da dinstate jelo još desetak minuta. Mućkalicu ne bi trebalo mnogo mešati, nego samo povremeno protresti šerpu.
Dodajte začine po ukusu - trebalo bi da bude ljuta, ali, ako ne volite, nemojte dodavati ljutu papriku. Papriku, ljutu i slatku, dodajte na kraju. Preručite jelo u vatrostalnu ili zemljanu posudu i zapecite u rerni još desetak minuta.
Pred služenje, mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom.
Bonus video:
(Espreso/srbijadanas/T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!